Jurnalul Săptămânii, 28 Noiembrie

Prezentat de Adrian Prodan

Și nu doar premierul a petrecut pe timp de pandemie. Autoritățile, deși, declară sus și tare că virusul ucide și ne impun carantină strictă, nu respectă măcar regulile simple. Candidatul perdant Igor Dodon, de exemplu, a pornit în „pelerinaj” prin localitățile unde a adunat cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale. În zilele de odihnă, el a organizat mese festive cu sute de oameni în cel puțin trei localități de la sud. Majoritatea celor invitați să mănânce și să bea gratis câte 50 de grame de coniac fac parte din grupul de risc, fiind persoane în etate. Oamenii au venit la banchet fără măști, iar la masă - nici vorbă de distanță socială.

Iar noi suntem obligați să purtăm măști chiar și în spațiile deschise. Decizia a fost luată de Comnisia pentru sănătate publică. Avocatul Iulian Rusanovschi consideră că această decizie încalcă libertățile stabilite în Constituție, iar oamenii au păreri împărțite.

Chefurile celor de sus au loc în timp ce în Chișinău situația e critică. La Centrul Covid ambulanțele stau în rând pentru a-i aduce pe cei infectați cu virusul COVID - 19. În spitale toate paturile sunt ocupate. Potrivit șefului adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, Boris Gâlcă, aceeași situație este și în secțiile de terapie intensivă.

În toate țările lumii, sistemele medicale au avut un respiro de câteva luni, care le-a permis să se fortifice. În Republica Moldova rata infectărilor este însă alarmantă și crește continuu. ”În loc să facă ceva, autoritățile ascund realitatea”. Declarațiile aparțin fostului ministru al Sănătății, Ala Nemerenco. Criticile fostului oficial l-au enervat pe premierul Ion Chicu. Acesta i-a sugerat să meargă mai bine într-un spital să ajute medicii.

Opinia ta contează. Comentează!