Jurnalul Săptămânii, 2 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

La început de an școlar ne confruntăm cu o realitate dură. Avem tot mai puțini profesori în școli. Pentru unele discipline, funcțiile rămân vacante ani întregi, iar tinerii specialiști nu se grăbesc să se angajeze. Preferă o slujbă mai ușoară și mai bine plătită. Situația este cu atât mai gravă cu cât, din cauza lipsei cadrelor didactice, unele instituții de învățământ riscă să fie închise. Colegii mei au mers la Liceul cu profil sportiv "Gloria", unde, la sfârșit de an școlar, erau 11 funcții vacante.

Iar Ziua limbii române a fost marcată în acest an într-un mod inedit. Oamenii au fost chemați să-și testeze cunoștințele în cadrul unei „Mari dictări naționale”. Astfel, elevi, tineri și cei care au absolvit școala acum zeci de ani au umplut Scuarul Teatrului de Operă și Balet. Au pus mâna pe pix și au răspuns la întrebări de gramatică. Cei mai buni cunoscători ai limbii și literaturii române vor fi anunțați până pe 10 septembrie.

Vom plăti mai mult pentru apă și serviciile de canalizare. Întreprinderea Apă-Canal a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o solicitare de creștere a tarifelor cu aproape doi lei. Asta înseamnă că locuitorii Chișinăului vor scoate din buzunare peste 19 lei pentru un metru cub de apă. Primarul Ion Ceban explică majorarea prin faptul că tarifele actuale sunt prea mici, iar întreprinderea Apă-Canal ar fi înregistrat, din această cauză, pierderi considerabile. De cealaltă parte, oamenii se plâng că abia de se descurcă.

Opinia ta contează. Comentează!