Fostul director interimar al Serviciului de Pază și Protecție de Stat riscă să piardă averea nedeclarată de 940 mii lei
Justiţie 15 septembrie 2021, 20:07 | 1793

Fostul director interimar al Serviciului de Pază și Protecție de Stat Anatolie Golea riscă să rămână fără averea nedeclarată, în valoare totală de 940 de mii de lei. Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare pe numele lui Golea. Inspectorul va sesiza Procuratura Generală privind îmbogățirea ilicită. Anatolie Golea a declarat că va contesta decizia autorității de integritate.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, procedura de control pe numele fostului șef interimar al SPPS, Anatolie Golea, a fost inițiată în baza unei sesizări. Controlul averii a avut loc pentru perioada ianuarie 2012 - iunie 2019, fiind extins pe numele soției și copiilor. Pentru perioada 2012-2016, inspectorul de integritate a identificat diferența vădită de 253 de mii de lei, care a fost generată din depunerile mijloacelor financiare pe conturile firmelor gestionate de către familie. Deoarece suma respectivă a fost generată pentru perioada legii anterioare, confiscarea acesteia este imposibilă.

ANI DESPRE ACTUL EMIS: "Diferența substanțială de peste 940 de mii de lei a fost generată pentru data de 6 ianuarie 2017, când subiectul a depus în numerar 30 de mii lei. Respectiv, în ziua depunerii acestor mijloace financiare, subiectul nu dispunea de bani suficienți, fapt ce a dedus diferența substanțială de peste 940 de mii de lei."

Contactat pentru o reacție, Anatolie Golea ne-a declarat că verificarea averii a fost inițiată în urma unei sesizări făcute în urmă cu trei ani, iar toate veniturile sale au fost demonstrate ulterior. Golea susține că va contesta actul emis de ANI.

ANATOLIE GOLEA, fost director interimar al SPPS: "Din câte cunosc eu, controlul s-a inițiat la o sesizare făcute acum trei ani și s-a mobilizat în ultima perioadă, acum. Adică este un lucru straniu. Noi vom contesta acest act.Mama are contractele de arendă, avem donațiile de la părinți, contractele de împrumut pe care le-am avut eu, am arătat recipisele de la bancă pe care am putut să le obținem, adică totul a fost argumentat și nu putem să înțelegem din ce cauză nu s-a dorit să se ia în calcul aceste lucruri. Am arătat veniturile, pe care le-am avut de la sărbătorile familiale, nunți, cumătrii, care tot au fost făcute de către părinți."

Potrivit lui Anatolie Golea, în familie este o tradiție: mama lui donează de sărbători membrilor familiei câte 50 de mii de lei.

ANATOLIE GOLEA, fost director interimar al SPPS: "Noi nu prea vrem să luăm bani de la părinți și ea a găsit o modalitate, ca atunci când este vreo zi de naștere, a mea sau a copiilor mei, ne face așa un cadou, adică noi nu am acceptat de la ea ajutoare și ea a făcut așa o tradiție."

Inspectorul de integritate va sesiza Procuratura Generală pe aspectul îmbogățirii ilicite și va solicita Serviciului Fiscal de Stat inițierea unui control fiscal. Autoritatea Națională de Integritate va depune în instanță cererea privind confiscarea averii nejustificate, peste 940 de mii de lei. Inspectorul a luat în calcul ca fiind argumentată doar suma de peste 615 mii lei. Subiectul are dreptul să conteste actul în instanța de contencios administrativ, iar dacă actul va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Opinia ta contează. Comentează!