În timp ce legumele importate invadează piața moldovenească, unii fermieri stau cu recolta în depozite
Social 2 februarie 2021, 19:33 | 2314

În timp ce piața de la noi este invadată cu legume de import, unii fermieri locali stau cu depozitele pline cu ceapă și cartofi. Ei nu-și pot vinde marfa nici la prețuri mici. În timp ce la tarabe, aceste produse sunt comercializate cu 8 și, respectiv, chiar 13 lei kilogramul, agricultorii se plâng că nu-și pot vinde produsele nici cu trei lei. Odată cu încălzirea vremii, ei vor fi nevoiți să le arunce.

În pofida calamităților naturale de anul trecut, recolta de ceapă a fost bună. De pe 14 hectare, fermierul Igor Popov din satul Dângeni, raionul Ocnița a strâns aproximativ 700 de tone ceapă. A reușit să vândă mai puțin de jumătate. Restul stă în depozite.

IGOR POPOV, fermier din satul Dângeni, raionul Ocnița: "Prețul maxim cu care o realizez este 2,50 de bani pentru un kilogram. Însă, vânzările sunt foarte și foarte proaste. Anul trecut a fost mai mult de trei lei. Acuma, practic, nu mai lucrăm la profit, lucrăm la zero. Trebuie să plătim salariile angajaților, impozitele."

Importul masiv de legume și pandemia l-au pus la grea încercare pe agricultor.

IGOR POPOV, fermier din satul Dângeni, raionul Ocnița: "În principiu, principalii consumatori de legume sunt cei de la HoReCa. După câte știm, HoReCa a fost închisă sau deschisă cu niște restricții foarte mari. Cantinele, restaurantele nu mai procură cantitatea de legume pe care o procurau anii precedenți. Pentru producător, HoReCa este cel mai important cumpărător. Așa an greu cu legumele nu a fost niciodată."

Aceleași dificultăți și cu recolta de cartof.

IGOR POPOV, fermier din satul Dângeni, raionul Ocnița: "Cartoful este bun, sănătos, însă crescut cu foarte multe probleme. - Cât cartof ați cultivat? - Am cultivat în jur de 40 de hectare și am strâns 700 de tone."

Un kilogram de cartofi este vândut cu aproximativ trei lei. Anul trecut, prețul de comercializare depășea patru lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie