Potrivit autorităților, circa 160 de femei își pierd viața anual din cauza cancerului de col uterin
Social 26 ianuarie 2021, 19:21 | 1123

În Republica Moldova, peste 150 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin. Medicii atenționează că acest tip de cancer este destul de înșelător, iar primele simptome apar doar atunci când boala este la o etapă avansată. Dacă este depistată la timp, maladia poate fi tratată. Să urmărim povestea Victoriei Condrat, care este acum o femeie fericită.

VICTORIA CONDRAT, a învins cancerul de col uterin: "Am depistat absolut întâmplător. Deci, eu nu am fost în rândul femeilor care merg regulat să își facă testul citologic, din păcate, și am depistat că am cancer de col uterin atunci când eram în plină planificare a unui bebeluș."

Chiar dacă acest lucru a ținut-o departe de visul de a concepe un copil, Victoria spune că depistarea cancerului la etapa incipientă i-a salvat viața.

VICTORIA CONDRAT, a învins cancerul de col uterin: "Mi s-a spus clar că am cancer. A trecut ceva timp ca să înțeleg. Au fost investigații care, totuși, mi se păreau o glumă. Totuși, mi se părea că, ok, ceva acolo nu e bine, dar nu mi se poate întâmpla mie, nu pot avea eu cancerul asta."

Această veste i-a schimbat considerabil prioritățile. Primul sentiment care a încercat-o a fost vinovăția.

VICTORIA CONDRAT, a învins cancerul de col uterin: "Am avut un sentiment foarte mare de vinovăție față de părinții mei, care poate și-ar fi dorit un nepot de la mine, față de iubitul meu, pentru că nu puteam să îi fac un copil.Mă simțeam vinovată că am făcut cancer"

A avut nevoie de o perioadă în care să conștientizeze drama care i-a cuprins viața. Ulterior, a început lupta. Se declară o norocoasă, pentru că a avut parte de un sprijin enorm din partea celor dragi.

VICTORIA CONDRAT, a învins cancerul de col uterin: "M-a ajutat să trec peste acea perioadă din viața mea, doar pentru că am umor, am sarcasm, întotdeauna am râs de tot ce mi se întâmplă și vreau să vă spun că în instituția oncologică unde am fost tratată am întâlnit atâția oameni cu dragoste față de viață, că mie mi-ar fi fost rușine că am o altă atitudine."

Experiența Victoriei are un final fericit, pentru că maladia a fost depistată la etapa precoce. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80 la sută, susțin specialiștii.

LUDMILA VELINCIUC, medic obstretician- ginecolog: "Cea mai importantă examinare a colului uterin pentru depistarea cancerului rămâne screeningul de cancer de col uterin. De ce? Pentru că el permite de a depista leziunile care se petrec pe colul uterin în timp. Ca să se dezvolte cancerul pe colul uterin este nevoie de timp de la cinci la cincisprezece ani."

Medicii susțin că existența virusului Papilloma nu indică neapărat și prezența cancerul de col uterin.

LUDMILA VELINCIUC, medic obstretician- ginecolog: "Nu poate pacientele care au Papiloma virusul dezvoltă cancer de col uterin. Virusul poate dispărea timp de un an sau doi, dacă condițiile sunt ideale, am în vedere, dacă imunitatea este bună, el are dreptul să se autoelimine."

Deși cancerul de col uterin este unul dintre cele mai ușor de prevenit tipuri de cancer, incidența acestuia în rândul femeilor este destul de mare - se plasează pe locul doi în rândul tumorilor maligne. Pentru a preveni cancerul de col uterin, medicii recomandă efectuarea testului citologic odată la trei ani pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25-61 ani. El este gratuit și poate fi realizat la medicul de familie. În Republica Moldova sunt la evidență 4 mii 182 de paciente afectate de cancerul colului uterin. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi, dintre care aproximativ jumătate dintre ele se află în stadiul precoce. Pe parcursul acestei săptămâni vor fi organizate mai multe activități de informare și sensibilizare a opiniei publice, pentru a preveni apariția cancerului de col uterin.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie