Curtea Constituțională a respins cererea lui Stoianoglo
Justiţie 14 septembrie 2021, 15:31 | 1036

Modificările operate în august de majoritatea parlamentară la Legea cu privire la Procuratură rămân în vigoare. Plenul Curții Constituționale a menținut decizia judecătoarei Liuba Șova, care a respins cererea procurorului general de suspendare a acestora. Doar judecătorul constituțional Serghei Țurcan a formulat o opinie separată la decizia de confirmare a Plenului Înaltei Curți. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat cum se va proceda în privința lui Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a depus pe 3 septembrie o sesizare la Curtea Constituțională, prin care a cerut exercitarea controlului constituționalității, dar și suspendarea urgentă a modificărilor legislative la Legea cu privire la Procuratură. Acestea vizează evaluarea și posibila demitere a procurorului general, încetarea mandatelor adjuncților procurorului general și schimbarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor.

În decizia Înaltei Curți se arată că ”deși autorul sesizării a invocat existența unor riscuri de natură să afecteze unele valori constituționale, în realitate, în cererea de suspendare nu există o argumentare suficientă a eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența Procuraturii Generale”. Totodată, Plenul Curții face trimitere la hotărârea Curții Europene din 22 iulie 2021. Citând din raționamentele Comisiei de la Veneția, Curtea Europeană a menționat că ”poate fi necesar și justificat să se întreprindă măsuri extraordinare pentru a se remedia corupția și incompetența din sistemul judiciar”.

Chiar dacă cererea de suspendare a modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, depusă de Alexandr Stoianoglo a fost respinsă, sesizarea acestuia privind controlul constituționalității urmează a fi examinată în fond de Curtea Constituțională. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a explicat aseară, la emisiunea ”Secretele Puterii”, care vor fi pașii următori în privința lui Stoianoglo.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Există procedura de evaluare. Ea se inițiază fie de către președinte, fie de către trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, printr-o sesizare. În momentul în care este formulată o astfel de sesizare, se constituie comisia de evaluare. Dar până la urmă, decizia cu privire la aplicarea calificativului ”nesatisfăcător”, fie aplicarea sancțiunii de eliberare din funcție o ia Consiliul Superior al Procurorilor. Ulterior, acest Consiliu înaintează propunerea către președintele Republicii Moldova."

Sergiu Litvinenco nu a anunțat o dată fixă până când ar urma să fie constituită comisia de evaluare a procurorului general, dar a spus că această procedură va fi demarată inevitabil.

Opinia ta contează. Comentează!