Spun că nu li s-a făcut dreptate
Justiţie 5 aprilie 2019, 19:42 | 2807

Dupa 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie, lipseste o agentie independenta pentru investigarea torturii si nu exista macar intentia ca aceasta sa fie creata. Este una dintre concluziile Amnesty International Moldova, care a lansat raportul „Fara justitie, fara viitor”. Expertii afirma ca victimele abuzurilor din partea politistilor au ramas cu sentimentul de injustitie.

În raportul Amnesty International se arată că persoanele devenite victime ale abuzului poliției simt și în continuare că ”făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc”. Acest lucru nu numai că perpetuează sentimentul că există impunitate pentru cei responsabili de acte de tortură, ci și subminează încrederea publică în sistemul de justiție penală din Republica Moldova. În același timp, toate dosarele au fost examinate, deoarece după aprilie 2009, la Chișinău au fost efectuate multe vizite ale reprezentanților ea organizațiilor internaționale, care au abordat problema celor maltratați. Toate instanțele au fost implicate, a precizat într-o conferință de presă reprezentantul Amnesty International, Krasimir Yankov.

Președinte organizației Amnesty International Moldova, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat la rândul său că raportul „Fără justiție, fără viitor” cuprinde toată informația despre evenimentele din 7 aprilie 2009.

Igor Stoica, coordonator de programe la Amnesty International Moldova, afirmă că cere, în fiecare an, autorităților să facă dreptate în cazul victimelor torturate.

Raportul „Fără justiție, fără viitor” arată că victimele abuzurilor comise de poliție în aprilie 2009 nu au primit reparații adecvate și eficiente inclusiv garanții efective că încălcări similare nu se vor mai produce. Unele dintre cazurile recente de tortură și rele tratamente, descrise de cercetătorii Amnesty International, cazul Andrei Brăguță, cazul Serghei Cosovan, demonstrează că fără a aborda problemele sistemice, tortura și tratamentul inuman și degradant nu pot fi eradicate în Republica Moldova și, în consecință, continuă să fie raportate cazuri noi, care se produc în locurile de detenție. Am cerut de la Procuratura Generală să comenteze raportul Amnesty International, dar instituția ne-a expediat doar unele date statistice, cu o precizare că pe unele cazuri urmărirea penală fie a fost încetată, din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată, pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor, care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap. În prezent, nici un dosar nu se mai află la faza de urmărire penală, a subliniat reprezentantul Procuraturii generale, Maria Vieru.

Opinia ta contează. Comentează!