Au casat o hotărîre irevocabilă
Justiţie 14 februarie 2022, 19:56 | 1510

După ce a stat nouă ani după gratii, fiind condamnat pentru un omor pe care spune că nu l-a comis, Vladimir Vlasov era să fie achitat. Doar că, printr-o decizie irevocabilă emisă de Judecătoria Bălți, în luna decembrie trecut, dosarul în care a fost condamnat la 20 de ani de pușcărie a fost întors la Procuratura Bălți, pentru a fi revizuit de procurorul de caz. Procedural, Vlasov s-a pomenit cu câțiva pași înapoi după ce magistrații Curții de Apel au casat decizia, care era, de fapt, fără drept de atac.

NATALIA PRUTEANU: "S-a luat o decizie prin care s-a admis recursul procurorului, s-a casat decizia primei instanțe și s-a trimis cauza la o nouă rejudecare la Judecătoria Bălți."

Avocatul lui Vladimir Vlasov spune că în acest mod a fost încălcat dreptul clientului său la un proces echitabil.

NATALIA PRUTEANU: "Cel mai grav este faptul că este încălcat dreptul lui Vlasov Vladimir la un proces echitabil. Noi avem o hotărîre irevocabilă și există articolul șase al Convenției Europene, care stabilește că o garanție a unui proces echitabil este stabilitatea raporturilor juridice. În măsura în care avem o hotărâre irevocabilă, ea nu mai poate fi revizuită de instanțe.

Procurorul de caz nu a răspuns la telefon pentru a ne explica cum a putut contesta o decizie irevocabilă. Prin acea decizie, instanța de judecată a conchis că organul de urmărire penală nu a efectuat tot „spectrul de acțiuni procesuale”, în vederea identificării și stabilirii tuturor circumstanțelor deplânse de către apărătorul petiționarului Vladimir Vlasov. Împreună cu el a fost condamnat fiul său și încă o persoană. Două luni mai târziu, arma din care s-a tras în timpul săvârșirii crimei a fost găsită nu în lac - așa cum ar fi declarat Vlasov sub presiune - ci în mașina lui Adrian Nichifor, persoană din anturajul fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Mașina lui Nichifor fusese implicată într-un accident în care a murit un om. Peste șapte ani expiră termenul de prescripție pentru acest caz de omor.

Opinia ta contează. Comentează!