Platforma DA vrea un candidat integru
Politic 6 iunie 2019, 20:40 | 1351

Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr a hotărât că va susține DOAR un candidat INTEGRU din partea PSRM pentru funcția de președinte al Parlamentului. Declarația a fost făcută de către Andrei Năstase, președintele Platformei Demnitate și Adevăr. Înainte de asta, însă, aleșii PSRM ar trebui să respecte o serie de condiții, a mai spus Năstase. Printre acestea: fiecare deputat socialist trebuie să semneze un angajament public că va vota, la următoarea ședință a Parlamentului, pachetul de legi antioligarhice.

Înainte de a anunţa decizia Consiliului Politic Naţional al Platformei Demnitate şi Adevăr, preşedintele formaţiunii, Andrei Năstase, a declarat că: ”lipsa unui Guvern funcţional creează riscul iminent al intrării ţării în incapacitate de plată, inclusiv în ceea ce privește asigurarea salariilor și pensiilor”. Năstase a mai afirmat că acțiunile din trecut ale deputaților PSRM obligă Platforma DA să apere vectorul european al Republicii Moldova, prin asumarea în detalii a Acordului de Asociere de către socialiști.

Platforma DA le cere deputaților socialiști să semneze nominal un angajament privind votarea, la următoarea ședința a Parlamentului, a 14 acte normative, printre care: declarația privind caracterul capturat al statului, stabilirea datei alegerilor locale, demiterea directorului SIS, revocarea șefului CNA, eliberarea din funcție a membrilor Comisiei Electorale Centrale, modificarea Legii Procuraturii pentru demiterea procurorului general și desemnarea noului procuror în baza unui concurs transparent, dar şi revenirea la sistemul electoral proporțional.

Andrei Năstase a mai declarat că dacă deputații PSRM sau președintele Igor Dodon vor refuza să semneze angajamentul public cerut de Platforma DA, acest lucru va reprezenta o trădare faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi, în mod special, faţă de propriii alegători. Igor Dodon, care se află la Sankt Petersburg, a scris în această seară pe Facebook că le-a vorbit membrilor Consiliului Economic Moldo-Rus, la care a participat şi vicepemierul rus Dmitri Kozak, despre cele mai recente evenimente din politica internă a Republicii Moldova, în rezultatul cărora ar putea fi creată - cităm - "o majoritate parlamentară și un nou guvern, în baza principiului politicii externe echilibrate". 

Opinia ta contează. Comentează!