Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcție a judecătorului Serghei Lazari
Justiţie 6 aprilie 2021, 15:20 | 1527

Judecătorul Serghei Lazari, care a primit în ultimii ani mai multe mustrări și avertismente, pleacă din sistem. Decretul privind eliberarea acestuia din funcție a fost semnat de către președintele Maia Sandu.

Decizia de a-l elibera din funcție pe Serghei Lazari a fost luată de către membrii Consiliul Superior al Magistraturii în data de 26 ianuarie curent, iar potrivit decretului prezidențial, Lazari este eliberat în legătura cu ”comiterea unei abateri disciplinare”. Într-un comunicat al Colegiului disciplinar al CSM se arată că Serghei Lazari a întocmit cu întârziere, în cadrul unui dosar civil, o hotărâre adoptată, afectând în acest sens drepturile apelanților, care nu și-au putut realiza dreptul la un proces echitabil prin contestarea hotărârii la Curtea de Apel.

COLEGIUL DISCIPLINAR AL CSM: "Colegiul disciplinar a constatat că Serghei Lazari a încălcat termenele de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv termenele de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces."

Serghei Lazari a ajuns în atenția presei după ce a examinat mai multe dosare de rezonanță. El a făcut inclusiv parte din completul de judecători, care l-a condamnat la nouă ani de închisoare pe fostul prim ministru, Vlad Filat. Serghei Lazari este judecătorul, care în aprilie 2016 l-a achitat pe Iacob Gumeniță, fost comisar adjunct al municipiului Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne, Victor Catan. Gumeniță era judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când a fost ucis Valeriu Boboc. Serghei Lazari este judecătorul care l-a scăpat de închisoare pe fostul ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, aplicându-i o sentință de un an și patru luni de închisoare cu suspendare. Judecătorul de la Buiucani Serghei Lazari l-a salvat de la pușcărie și pe fostul ministru adjunct al Economiei, Valeriu Triboi, vizat într-un dosar de corupție. Acesta din urmă s-a ales cu o amendă de 37 de mii 500 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!