Natalia Moloșag a demisionat după scandalul de angajare în oficiul instituției a unui fost client cu trecut penal
Justiţie 2 decembrie 2021, 15:30 | 1661

Natalia Moloșag a demisionat astăzi din funcția de avocat al poporului. Decizia a fost luată chiar dacă ieri, într-o conferință de presă, ea spunea că va analiza posibilitatea demisiei abia după ce va finaliza controlul pe care l-a inițiat la Oficiu și va sesiza structurile de drept. Scandalul a izbucnit după ce Ombudsmanul a fost surprins la mai multe evenimente oficiale alături de Dumitru Godorog - un fost condamnat pentru proxenetism pe care Moloșag l-a apărat în instanța de judecată. Astăzi, și el a reacționat la acuzațiile apărute în spațiul public.

Natalia Moloșag a depus cerere de demisie la o zi după ce a venit cu justificări privind informația apărută în presă, pe care a calificat-o drept o „răzbunare din partea colegilor din cadrul Oficiul Avocatului Poporului”. Informația despre demisia Ombudsmanului a fost publicată în această dimineață pe pagina de Facebook a instituției. Tot acolo, cu câteva minute mai devreme, a apărut declarația Avocatului Copilului și a unui grup de foști și actuali angajați ai Oficiului, care au semnat o petiție în care au criticat declarațiile lui Moloșag.

MAIA BĂNĂRESCU, ombudsmanul copilului: "Suntem profund indignați de aceste declarații calomnioase, de modul ostil în care Avocatul Poporului a tratat și mai tratează majoritatea angajaților instituției, instituind o atmosferă de hărțuială, suspiciune și de neîncredere. Metodele de conducere aplicate de domnia sa au condus la demisia unor angajați-cheie în Oficiul Avocatului Poporului, pe care se ține memoria instituțională. Considerăm că Natalia Moloșag a demonstrat, prin acțiunile și declarațiile sale, că nu poate și nu are dreptul să fie Avocat al Poporului."

Cu o reacție a venit și Dumitru Godorog - prima dată după izbucnirea scandalului mediatic. Într-un video publicat pe pagina sa de Facebook, acesta susține că prezența sa la mai multe evenimente alături de Natalia Moloșag nu a afectat în vreun fel imaginea instituției și crede că demisia este un preț prea mare pe care îl plătește Moloșag.

DUMITRU GODOROG, asistentul Nataliei Moloșag: "Nu cred că ea a încălcat vreo lege, nu cred că prezența mea a afectat imaginea Oficiului Avocatului Poporului și nu cred că ea merită să fie demisă. Da, știu că mulți abia așteaptă acest lucru, iar partidul din opoziție se răzbună pe cel care se află la guvernare."

Asta în condițiile în care ieri și deputații PAS i-au cerut demisia. După cererea de demisie, Natalia Moloșag nu a venit cu o explicație publică. Cererea de demisie a fost depusă la Parlament și va fi examinată ulterior în plen. Amintim că Natalia Moloșag este acuzată că l-ar fi angajat neoficial pe Dumitru Godorog, condamnat pentru proxenetism și activități erotice de video-chat în decembrie 2017 la patru ani privațiune de libertate, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de trei ani. Natalia Moloșag l-a apărat în instanța de judecată pe cetățeanul Godorog. Mai târziu, ea a fost surprinsă în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de Oficiul Avocatului Poporului, alături de Godorog. Moloșag a fost numită în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului în data de 23 septembrie, la finalul unui concurs blamat de societatea civilă. Pentru candidatura sa au votat 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Opinia ta contează. Comentează!