Ex-președintele Curții de Apel Bălți este cercetat penal într-un dosar pentru îmbogățire ilicită
Justiţie 16 noiembrie 2021, 19:29 | 1338

Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a fost reținut astăzi pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățire ilicită. Până a-l reține pe Gheorghieș, procurorii anticorupție și angajații Serviciului de Informații și Securitate au efectuat percheziții în fostul lui birou de serviciu, în mijloacele de transport și în alte locații.

Perchezițiile au avut loc la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. În cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, Robu a cerut introducerea pe ordinea de zi a acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința a doi judecători. Membrii CSM au admis doar perchiziționarea judecătorului Curții de Apel Bălți, iar cererea în cazul celui de-al doilea magistrat a fost transmisă spre expertizare Direcției juridice a CSM.

DOREL MUSTEAȚĂ, președinte interimar al CSM: "Se eliberează acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, percheziții, de reținere și de arestare. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile."

Cel de-al doilea judecător vizat în cererea lui Dumitru Robu este ar fi Olesea Țurcanu, de la Judecătoria Râșcani. Aceasta a ajuns în atenția publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig. În februarie curent, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că Olesea Țurcanu a comis abateri disciplinare în dosarul respectiv.

Cât despre fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, procurorii anunță că începând cu anul 2014 și până în prezent, el a deținut și folosit prin intermediul persoanelor terțe bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale și care depășesc substanțial valoarea mijloacelor dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător. Este vorba de trei automobile de lux, o casă și alte imobile. Într-o anchetă din octombrie 2017, portalul anticorupție.md scria că, în 2015, Alexandru Gheorghieș a ajuns în atenția presei în urma unui scandal legat de intenția de a privatiza apartamentul de 74,3 metri pătrați, care i-a fost transmis în folosință, în 2012, de autoritățile locale din Bălți.

Opinia ta contează. Comentează!