„O zi de vară hrănește un an”, ne-au spus oamenii din satul Hârtopul Mare din raionul Criuleni, pe care i-am surprins trebăluind
Social 10 august 2023, 10:04 | 1490

Oamenii de la sate muncesc din zorii zilei până seara târziu. De vacanță sau odihnă peste hotare nici vorbă. Acum e perioada grădinăritului și a depozitării conservelor pentru iarnă. „O zi de vară hrănește un an”, ne-au spus oamenii din satul Hârtopul Mare din raionul Criuleni, pe care i-am surprins trebăluind în jurul caselor dis-de-dimineață. Unii nu au fost în vacanțe de ani buni, iar alții nu au văzut marea niciodată. Puținul care-l au, îl cheltuie pentru nevoile cotidiene.

Nea Petru s-a trezit dimineașa devreme ca să taie iarba din jurul primăriei. Bărbatul spune că muncește ca să adune un ban, iar de odihnă nu are timp.

Pe această femeie am găsit-o în stradă, unde vindea pepeni verzi și galbeni. Vasilina și familia ei au o mică afacere, din care au și un venit modest. Vara nu e timp de odihnă, mai ales că roada trebuie culeasă și vândută, spune femeia. În vacanță nu au fost demult.

Dacă unii au avut șansa să meargă la litoral sau la munte, alții nu au văzut marea niciodată. Grijile cotidiene sunt prea mari, iar banii ajung pentru strictul necesar.

Pe Raisa Brâncă am surprins-o în timp ce aranja câteva borcane cu legume conservate pe rafturile din beci.

Iar pe Mătușa Claudia, în vârstă de 73 de ani, am găsit-o hrănind rațele din curte. A muncit din greu toată viața, dar pentru că toți apropiații săi sunt plecați peste hotare, e nevoită să muncească și la bătrânețe.

”O zi de vară hrănește un an”, ne-au spus sătenii, așa că la vacanță se gândesc abia în ultimul rând.

Opinia ta contează. Comentează!