Fiți vigilenți în seara învierii
Social 26 aprilie 2024, 19:43 | 255

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îi îndeamnă pe enoriași și clerici să fie prudenți când aprind lumânări, pentru a preveni izbucnirea incendiilor. De la începutul lunii martie, ofițerii au mers în peste o mie de lăcașe, pentru a vedea cum sunt respectate regulile de siguranță, dar și pentru a informa lumea despre riscurile, care pot apărea în perioada sărbătorilor pascale. O verificare s-a făcut și la biserica „Sf. Serafim” din Chișinău.

La biserica „Sf. Serafim” sunt trei ieșiri de urgență și un stingător, afirmă parohul lăcașului.

VEACESLAV BURLESCU, paroh: "Noi suntem pregătiți. Căile de acces sunt pregătite, stingătorul este pregătit, personalul este pregătit. Rugăm foarte mult ca creștinii în noaptea de Paște să fie atenți cu focul, cu lumânările și în case unde lasă lumânarea aprinsă, ca să avem o sărbătoare frumoasă fără incidente."

Oamenii sunt îndemnați să nu blocheze căile de acces atât în lăcașele sfinte, cât și în curtea lor.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă IGSU: "Îndemnul pompierilor și salvatorilor este ca în cadrul lăcașelor de cult să nu fie aglomerație de oameni, pentru ca oamenii să se poată evacua într-o situație de risc."

ION ȚURCAN, comandant adjunct, IGSU: "O atenție deosebită trebuie să atragem și la căile de acces, pe teritoriul bisericii pentru intervenția autospecialelor noastre. De aceea, poarta de acces trebuie să fie liberă."

ION BANTAȘ, șef, Laborator experimental anti-incendiar, IGSU: "Cele mai frecvente cauze de producere a incendiilor sunt imprudența la utilizarea focului deschis, nerespectarea regulilor de apărarea împotriva incendiilor la exploatarea echipamentului electric, precum instalațiile de încălzit defecte."

Slujitorii bisericii spun că sunt cu ochii în patru, pentru a exclude orice risc de izbucnirea a unui incendiu.

Potrivit IGSU, în ultimii patru ani au fost înregistrate 29 de incendii, care au avut loc în biserici și mănăstiri.

Opinia ta contează. Comentează!