Antony Blinken va participa marţi la o reuniune a NATO la care va lua parte şi ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba
Externe 13 aprilie 2021, 15:44 | 1023

Două figuri importante de la Washington se află la Bruxelles pentru a coordona cu NATO o abordare comună faţă de Rusia. Secretarul de stat Antony Blinken va avea marţi primele reuniuni, iar miercuri i se va alătura şi Lloyd Austin, șeful Pentagonului. Unul dintre obiectivele vizitei va fi coordonarea împreună cu NATO a unei poziţii comune pe fondul escaladării conflictului în regiunea Donbas, dominat de separatişti proruşi.

DAVE KEATING, corespondent France: "Blinken nu a venit fiindcă adoră Bruxellesul, ci este de fapt ca răspuns al unei crize foarte acute care se desfășoară la granița dintre Rusia și Ucraina. Rusia a adunat trupe la acea graniță în ultimele zile, iar asta îi preocupă pe aliații occidentali. Blinken va veni împreună cu secretarul Austin, pentru a vorbi cu liderii NATO despre care ar putea fi răspunsul la această tensiune."

Antony Blinken va participa marţi la o reuniune a NATO la care va lua parte şi ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Alte teme mari pe masa discuţiilor vor fi angajamentul făcut de administraţia preşedintelui republican Donald Trump de a retrage trupele americane din Afganistan până la 1 mai, lucru despre care succesorul său, Joe Biden, a avertizat deja că va fi dificil de respectat.

DAVE KEATING, corespondent France: "Ne apropiem rapid de termenul limită, pe 1 mai, când Donald Trump a promis că va retrage trupele din Afganistan, iar președintele Biden pune la îndoială dacă acest lucru va fi cu adevărat posibil. Așadar, vor urma discuții despre acest subiect."

Antony Blinken se va afla la Bruxelles până pe 15 aprilie, aceasta fiind a doua vizită în capitala Belgiei a şefului diplomaţiei americane după cea din 22-25 martie, când a participat la reuniunea ministerială a NATO. La rândul său, Lloyd Austin va sosi la Bruxelles după deplasarea efectuată la sfârşitul săptămânii în Israel şi după o vizită pe care o face marţi la Berlin, unde şeful Pentagonului se va întâlni cu omologul german, pentru trecerea în revistă a cooperării militare dintre Statele Unite şi Germania.

Opinia ta contează. Comentează!