Jurnalul Săptămânii, 22 Mai

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Bani se cheltuiesc la greu mai ales în campanii electorale. Pungi cu orez împărțite bătrânilor, concerte fastuoase... Am văzut de toate în ultimii ani. Acum, deși campania electorală încă nu a început, candidații deja încep să pună deoparte bani pentru electoratul său. Așa se face că, în ajun de alegeri, fracțiunea PSRM din Consiliul municipal Chișinău a solicitat instituțiilor de învățământ să întocmească liste cu copiii din familii dezavantajate, care ar avea nevoie de... ochelari de vedere. Asemenea ochelari optici ar costa 900 de lei perechea, iar banii ar urma să fie scoși din bugetul municipal. Consilierul PSRM Ludmila Polodiuc, autorul proiectului, nu a putut să ne spună cine și cum a stabilit acest preț. Unii directori de liceu au confirmat că au primit scrisoarea de la consilierii PSRM și deja au început să întocmească liste.

În cea mai săracă țară din Europa, ne permitem să gestionăm iresponsabil banii. Aproape 45 de milioane de euro au fost alocate pentru construcția complexului Chișinău Arena. În discursuri pline de patos, autoritățile ne promiteau că aici se vor desfășura campionate internaționale, iar bugetul de stat se va umple. Ei bine, arena a fost construită... dar acolo a rămas doar paznicul. Când va fi dat în folosință acest obiect de milioane, nu se știe. Lipsește infrastructura rutieră. Pentru a rezolva această problemă ar fi nevoie de încă 2,5 milioane de euro, bani din bugetul statului.

Nevoile și lipsa banilor îi face pe unii să riște totul. Chiar și să se arunce în calea războiului. Deși Israelul fierbea în această săptămână, mai mulți moldoveni, care lucrau acolo, au decis să se întoarcă. Pe alții, conflictul cu Palestina i-a făcut să părăsească pentru totdeauna acea țară. Colega mea Iulia Sarivan a mers la Aeroport și a aflat niște povești uimitoare.

Opinia ta contează. Comentează!