Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Belgia și Luxemburg vor și ei să-și dea votul prin corespondență
Social 7 mai 2024, 18:21 | 1456

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Belgia și Luxemburg vor și ei să-și dea votul prin corespondență. Acest serviciu va fi disponibil la alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă doar pentru cei din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Președintele Maia Sandu le-a spus oamenilor că este vorba, deocamdată, de un proiect pilot.

Votul prin corespondență ar putea deveni un serviciu disponibil pentru toți cetățenii plecați peste hotare, le-a răspuns șefa statului oamenilor din Belgia și Luxemburg.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Acest exercițiu în acest an este un test pentru că noi ne dorim să reușească și ca să reușească trebuie să vedem cum o să funcționeze în câteva țări. Și dacă totul decurge bine în acest an, începând de anul viitor ar trebui să fie un sistem, care să fie accesibil tuturor, indiferent în ce țară trăiesc moldovenii noștri."

Proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost votat în lectură finală pe 26 aprilie. Opoziția a criticat proiectul încă de la început și a acuzat majoritatea PAS că operează modificări la legislație în an electoral.

Opinia ta contează. Comentează!