Jurnalul Săptămânii, 19 Martie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Sătulă de propagandă și știri false, o jurnalistă de la Pervîi Kanal a organizat o acțiune de protest în direct. Redactorul Marina Ovseanikova a apărut brusc în spatele cunoscutei prezentatoare Ecaterina Andreeva cu o pancartă, pe care scria ”Opriți războiul!”, ”Nu credeți propagandei!” „Aici sunteți mințiți”. Pervii Kanal este principalul post controlat de Kremlin, iar statul a demonstrat în repetate rânduri că nu-i tolerează pe cei care au păreri diferite de cele dictate de sus. Femeia nu s-a gândit la consecințe. Zice că a vrut doar ca mesajul ei să ajungă la cât mai multă lume.

Primăria Chișinău nu mai gestionează Centrul pentru refugiați de la Moldexpo. Acesta a trecut în subordinea Guvernului. După ce anterior primarul Ion Ceban s-a lăudat cu performanțe, în această săptămână de la Modexpo au fost scoase bunurile donate, inclusiv haine și saltele. Au fost demontate chiar și toaletele mobile. A fost oprit programul de înregistrare online a refugiaților. ”Toate aparțin Primăriei”, ne-au mărturisit responsabilii. Pe de altă parte, cei de la Guvern spun că: „Moldexpo rămâne funcțional și va avea aceeași destinație".

Autoritățile au anunțat o relaxare, începând cu ziua de 16 martie. Certificatul COVID nu mai este obligatoriu pentru acces în spații închise și nici la intrarea în Republica Moldova. Purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, centrele comerciale și farmacii. Dispar și limitările privind numărul de clienți în unități de alimentație publică, teatre, cinematografe, săli de spectacol, centre de sport sau zone de agrement. Evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, pot fi desfășurate fără restricții privind numărul spectatorilor. Evenimentele private - nunțile, botezurile, sunt organizate fără limitarea numărului de invitați. În același timp, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie.

Opinia ta contează. Comentează!