Acțiunile lui Igor Dodon sunt catalogate drept ”trădare de patrie și spionaj"
Justiţie 19 octombrie 2020, 19:57 | 1386

Acțiunile lui Igor Dodon sunt catalogate drept ”trădare de patrie și spionaj în favoarea unui stat străin, Rusia”. Analiștii politici și juriștii de la Chișinău afirmă că într-un stat unde instituțiile ar fi libere și independente, Dodon și-ar fi dat demisia din toate funcțiile pe care le deține. Deputații din opoziție promit că vor sesiza Procuratura Generală.

ALEXANDRU ARSENI, profesor universitar, doctor habilitat în drept constituțional: "O asemenea acțiune, spre regret, întreprinse de șeful statului, în primul rând nu se încadrează în conceptul de șef al statului, în același timp, asta este înaltă trădare de patrie și spionaj în favoarea unui stat străin. Dacă această investigație va fi preluată, dar Procuratura trebuie să se autosesizeze. Igor Dodon ar trebui imediat să-și dea demisia din toate funcțiile pe care le are."

ANATOL ȚĂRANU, expert politic: "Este un lucru care cumva vine să confirme în adevăr, lucru cunoscut în Republica Moldova, că președintele țării Igor Dodon este într-o relație specială cu serviciile secrete din Federația Rusă. Este ceva de neconceput într-un stat în care persoana numărul unu în ierarhia politică lucrează nu în interesul propriul stat, dar este un banal spion.Normal ar fi ca societatea moldovenească să reacționeze pe potrivă, opinia publică, dar am temeri serioase că și de această dată Igor Dodon va ieși uscat din această daravelă."

Pretinsele acțiuni ale lui Igor Dodon sunt taxate și de către deputații din opoziție.

DINU PLÂNGĂU, deputat al fracțiunii PPDA: "Pregătim un document care va merge către Procuratura Generală pentru investigație sub aspectul penal, sub aspectul de trădare de patrie. Alte documente vizează Serviciul de Informații și Securitate, care vom solicita mai multe informații privind activitatea serviciilor secrete ale Rusiei în Moldova și în contextul alegerilor prezidențiale."

SERGIU LITVINENCO, deputat al fracțiunii PAS: "Această investigație demonstrează două lucruri. În primul rând Dodon este un om slab, controlat, care pune în pericol statalitatea și integritatea țării noastre. Cred că, chiar și în Federația Rusă mulți au înțeles că cât de jos este Igor Dodon în materie de conducere de stat. În al doilea rând, în țară avem instituții foarte slabe, penetrate de corupție și acest lucru pune în pericol securitatea statului...Dacă aveam instituții normale, evident, că astfel de lucruri, care rezidă din această investigație nu se întâmplau."

Victor Stepaniuc, șeful Direcției Consultanță a Cabinetului președintelui ne-a spus că nu poate să comenteze subiectul, deoarece funcția nu-i permite.

Opinia ta contează. Comentează!