Iurie Podarilov a fost eliberat din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției
Justiţie 16 februarie 2022, 19:47 | 895

Șeful IGP, Iurie Podarilov, a fost eliberat astăzi din funcție în baza cererii depuse. Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a semnat deja ordinul de eliberare începând cu ziua de astăzi. În locul lui Podarilor la cârma IGP a fost numit fostul secretar de stat al MAI, Viorel Cernăuțeanu.

ANA REVENCO, ministrul Afacerilor Interne: "Prezint atenției dumneavoastră proiectul dispoziției cu privire la eliberarea domnului Iurie Podarilov din funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției al MAI, în baza cererii propriei demisii. Doamnă prim-ministru, stimați colegi, rog susținerea proiectului."

Ulterior, Revenco a cerut Guvernului aprobarea cererii de demisie a lui Viorel Cernăuțeanu din funcția de secretar de stat al MAI, iar la scurt timp acesta a fost numit în funcția de șef interimar al IGP. L-am sunat pe Iurie Podarilov să ne spună ce l-a determinat să scrie cerere de demisie și dacă gestul său are legătură cu recenta numire a lui Dorin Recean în funcția de consilier prezidențial, dar nu ne-a răspuns la apel. Anterior, presa a scris că Iurie Podarilov este în litigiu cu instituția pe care o conduce, cerând calcularea și achitarea sporurilor și drepturilor salariale, acordate suplimentar la salariul de bază. Fostul șef al IGP a fost condamnat anterior la patru ani de închisoare într-un dosar intentat pentru estorcare de mită, dar a fost achitat de CSJ.

Acum două săptămâni acesta a fost criticat dur în spațiul public pentru intervenția timidă a poliției în localul din sectorul Râșcani al capitalei, unde peste 100 de oameni ar fi fost ținuți cu forța, timp de trei ore, cu ușile închise și luminile stinse, pentru ca proprietarii localului să evite o amendă.

În plus, mai multe persoane au cerut demisia lui Podarilorv după ce în presă a apărut un material audio în care acesta îi cerea fostului șef de la „Fulger”, Cazimir Trocin, să demisioneze. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică dintre cei doi, publicată pe rețelele de socializare.

După ce a fost numit astăzi în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a susținut un briefing.

VIOREL CERNĂUȚEANU, mșeful IGP: "Știm care sunt așteptările cetățenilor și asigurăm că vom acționa așa cum își doresc cetățenii: prompt, rapid și sigur. Toți cetățenii trebuie să se simtă în siguranță acolo unde se află, indiferent de statut și de nivelul acestora. Vreau să vă asigur că voi face tot posibilul ca activitatea mea în calitate de șef al Inspectoratului General al Poliției să fie pe așteptările tuturor."

Viorel Cernăuţeanu și-a făcut studiile în oraşul Buzău, România, pe care le-a continuat la Academia de Poliţie din oraşul Ankara (Turcia) şi la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, unde a absolvit inclusiv masterul în drept. Şi-a început activitatea în calitate de lector universitar în cadrul Academiei „Ştefan cel Mare”. A deţinut diverse funcţii de conducere în cadrul MAI şi IGP. În perioada 2012–2013, a gestionat procesul de reorganizare a MAI, iar în 2013–2015 a făcut parte din Centrul de reformă al MAI, perioadă care a coincis cu mandatul noului consilier prezidențial pe securitate, Dorin Recean, în fruntea MAI.

Potrivit declarației de avere, Viorel Cernăuțeanu a ridicat de la IGP un salariu de 284.540 de lei, adică aproape 24 de mii de lei lunar. Totodată, a ridicat de la CNA o pensie de 152.081 de lei. Viorel Cernăuțeanu are în proprietate un apartament de aproape 80 de metri pătrați, cumpărat în 2010, care ar valora aproape 22 de mii de euro. Noul șef de la IGP deține o cotă-parte de 1,2 din două garaje, unul în valoare de 2 mii de euro și altul de 32 de mii de euro. Cernăuțeanu mai declară un Volvo xc60, fabricat în 2019, în valoare de 24.700 de euro și un Lexus despre care spune că ar valora... 8 mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!