Protest în fața guvernului
Social 7 iulie 2022, 16:14 | 712

Zeci de profesori, studenți și reprezentanți ai mediului științific din Moldova s-au adunat astăzi dimineață în Piața Marii Adunări Naționale la un protest. Aceștia se opun reformei prin comasare a instituțiilor de învățământ superior. Manifestanții susțin că decizia ar fi fost luată fără consultări cu reprezentanții mediului educațional.

PETRU TOMIȚA, decanul Facultății de Economie din cadrul UASM: "De o săptămână încoace este bulversată țara. Toți cei care iubesc țara se închină Universității Agrare pentru că Universitatea Agrară a avut grijă, timp de nouă decenii, ca acest popor să fie hrănit la timp și calitativ. Absolvenții sunt demni de toată lauda, de toată demnitatea."

S-au alăturat protestului sindicatele Universității de Stat din Tiraspol și sindicatele „Știința”

LIUBA PROCOPII, președinta Comitetului Sindical al angajaților Universității de Stat din Tiraspol: "Modernizarea aceasta, așa numita modernizare, a fost făcută într-un timp foarte favorabil pentru cei care au pornit-o, pentru că se gândeau că studenții sunt în vacanță, noi suntem în vacanță, adică facem cumva și îi distrugem."

Participanții la protest spun că efectele reformei nu au fost bine calculate.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat pe 27 iunie, despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior. Ministerul Educației spune că își propune să consolideze sistemul universitar și de cercetare prin concentrarea resurselor, atât umane, cât și financiare; să apropie cercetarea științifică de studenți prin integrarea institutelor de cercetare în structura universităților și să aloce mijloace financiare suplimentare pentru a susține procesul de modernizare a învățământului superior și a sectorului de cercetare. Potrivit ministrului Educației, necesitatea de a reforma învățământul superior din Moldova se discută încă din 2015.

Opinia ta contează. Comentează!