În centrul capitalei va apărea o sculptură „Cușma lui Guguţă”
Cultură 11 septembrie 2020, 17:38 | 1779

”Cușma lui Guguță” are șanse să devină o sculptură de aproximativ șapte metri, amplasată în centrul Chișinăului. Pentru ca această idee să fie realizată cu succes, este necesară o decizie favorabilă a Consiliului municipal, dar și avizul Ministerului Culturii. Toate lucrările sunt evaluate la un milion de lei.

Ideea unei sculpturi urbane Cușma lui Guguță, inspirată din scrierile lui Spiridon Vangheli, aparține lui Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova. El crede că o astfel de sculptură va atrage turiști.

GRIGORE BELOSTECINIC, rector ASEM: "Sub această căciulă de dimensiuni destul de mari trebuie să încapă între 5-7 persoane, care se vor urca pe o treaptă sus să facă fotografi sub Căciulă alături de Guguță și ce care mai sunt.Iar de jur împrejur vedeți mici fotografii, vor fi mici plăcuțe făcute la fel din bronz, care vor reprezenta simbolurile orașelor lumii în limba statelor cărora a fost tradusă creația lui Spirdon Vangheli."

Prezent la eveniment, Spiridon Vangheli a declarat că personajul creat de el, Guguță, este al copiilor, iar realizarea sculpturii este o datorie față de cei mici.

SPIRIDON VANGHELI, scriitor: "Pentru mine e o bucurie extraordinară. Sunt scrisorile pe care le-am primit de la copii. Ei m-au susținut, eu mai am și alți eroi, îl am pe Ciuboțel, pe Titirică, Ghiocica, dar pe Guguță l-au primit și-l țin strâns. Guguță e al lor, nu ma este al meu demult și asta se vede din scrisorile lor, care m-au mângâiat și m-au făcut să pun ar mâna pe condei."

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar al capitalei: "Acest simbol, care sper eu să devină realitate cât mai curând, va deveni un loc al faptelor bune, un simbol al copilăriei frumoase, va fi un loc unde vor fi adunate toate gândurile, toate emoțiile, trăirile a celor care trăiesc fericit copilăria."

Pentru amplasarea viitoarei lucrări va fi necesară decizia Consiliului municipal Chișinău și avizul Ministerului Culturii, iar pentru realizarea sculpturii - o sumă de aproximativ un milion de lei. Personajul Guguţă s-a născut în anul 1967, când a apărut cartea ”Isprăvile lui Guguţă”. Aceasta a fost urmată de volumele ”Guguţă căpitan de corabie” (1979) şi ”Guguţă şi prietenii săi” (1994), care l-au impus ca personaj foarte iubit de copii. În povestirea „Căciula lui Guguţă”, micul băieţel a primit de la tatăl său o cuşmă largă, care a devenit un simbol al personajului. Iarna, Guguţă îi apăra de ger pe prietenii săi, luîndu-i sub căciulă. Aceasta avea capacitatea de a se mări, primind sub ea copii din tot satul. Cărţile cu Guguţă au fost traduse în peste 40 de limbi, fiind publicate în milioane de exemplare.

Opinia ta contează. Comentează!