Image-Description
Blocul ACUM de Ziua Europei: Ne reafirmăm atașamentul față de democrație, statul de drept și prosperitate
Politic 9 mai 2019, 16:00 | 1200

De Ziua Europei, Blocul ACUM Platforma DA și PAS își reafirmă atașamentul față de democrație, statul de drept, față de libertățile individuale și prosperitate. „... valori pe care și le asumă, odată cu lupta pentru viitorul european al Republicii Moldova”, se spune într-o declarație a structurii politice.

Publicăm integral declarația Blocului ACUM cu ocazia Zilei Europei:

„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova,

În fiecare an, la 9 mai, se consemnează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca declarația istorică a ministrului francez de externe Robert Schuman, care la 9 mai 1950 propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania. Declarația a stat la baza creării Uniunii Europene – cel mai ambițios proiect de pace, bună guvernare și bunăstare în lume, un simbol al libertății și standardelor înalte de viață.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naștere a proiectului european, ci și o zi a bucuriei de a fi împreună, a solidarității, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE și cei ale statelor aspirante de a accede în Uniunea Europeană.

În același timp, această dată vine să amintească de ziua de 9 mai 1945, atunci când, în Europa, s-a pus capăt celui mai sângeros război din istoria umanității, un război „total”, care n-a făcut distincție între militari și civili. Acesta a provocat între 50 și 85 de milioane de decese, rezultat al ostilităților militare, bombardamentelor, Holocaustului, epidemiilor etc. Teritoriul Basarabiei istorice a fost angrenat plenar în acest carnagiu mondial suferind pierderi umane imense, de sute de mii de oameni, morți și răniți în operațiuni militare, atrocități de război, bombardamente și exodul masiv al populației.

La peste 70 de ani de la sfârșitul conflagrații mondiale, constatăm că acest război nu are învingători și învinși, ci doar lecții de învățat. Lecții de reconciliere istorică, de comemorare a victimelor și de unitate. Ziua Europei este unul din simbolurile cele mai importante ale solidarității continentului nostru.

Prin urmare, invităm cetățenii Republicii Moldova să consemneze data de 9 mai într-un eveniment comun de reculegere, compasiune și toleranță. Este un moment simbolic în care putem reafirma atașamentul nostru față de democrație, statul de drept, față de libertățile individuale și prosperitate, valori pe care Blocul ACUM Platforma DA și PAS și le asumă, odată cu lupta pentru viitorul european al Republicii Moldova.”

Opinia ta contează. Comentează!