Jurnalul Săptămânii, 17 Aprilie

Prezentat de Adrian Prodan

Autoritățile de la Chișinău vor să cumpere mai multe doze de vaccin chinezesc CoronaVac, din bani publici, fără licitație. Producătorul chinez este singurul, care a dat curs invitației Chișinăului la negocieri directe. Acest ser nu este însă autorizat nici de OMS, nici de autoritatea competentă din Republica Moldova, iar Ministerul Sănătății invocă, în favoarea opțiunii sale, o recomandare a unui comitet de experți. Asta în condițiile, în care singura instituție care autorizează intrarea unui preparat și care poartă răspundere pentru aceasta, este Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. În opinia unor experți, acest comportament al autorităților riscă să crească reticența populației față de imunizare.

Iar pacienții cu COVID - 19 internați în stânga Nistrului trăiesc un adevărat coșmar. Mărturia rudelor unei paciente care, în luna martie curent, a fost diagnosticată cu coronavirus, este, cel puțin șocantă. Oamenii afirmă că, deși avea 83 de ani, femeia se simțea bine la momentul internării: se îngrijea singură, își susținea colegii de salon și chiar le cânta. Apropiații femeii sunt convinși că ea a murit din cauza neglijenței medicilor.

În tot haosul generat de coronavirus, părinții ce au copii de școală se simt dați la o parte. Autoritățile luptă nu cu pandemia, dar cu educația, spun membrii grupului „Părinți Solidari”, care sunt împotriva învățământului online. Acest model este aplicat ineficient și poate influența negativ asupra dezvoltării fizice și intelectuale a copiilor, afirmă reprezentanții societății civile, care cer autorităților să revadă măsurile restrictive. Intr-un final, primarul a decis sa intoarca in salile de clasa copiii din clasele primare, cele dintr-a 5, 9 si a 12.

Opinia ta contează. Comentează!