Situația tinerilor cu dizabilități
Social 11 iulie 2022, 20:11 | 2466

Aproape 50 la sută dintre tinerii cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, nu sunt angajați și nu sunt implicați în studii sau formare. Potrivit unui raport elaborat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Moldova, persoanele vizate sunt total dependente de către membrii familiei. Explicația este una: pensiile de dizabilitate sunt mai mici decât minimul de existență. ”Acești tineri sunt sortiți să stea în sărăcie”, afirmă autorii raportului citat.

Situația tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova.

În funcție de gradul de dizabilitate, pensia poate să acopere între 50 și 72 la sută din minimul de existență. În același timp, circa 75% din tinerii cu dizabilități din localitățile rurale se încadrează în categoria celor, care nu sunt angajați și implicați în studii, și foarte puțini dintre ei au o profesie sau studii, care să depășească nivelul gimnazial.

Datele Biroului Național de Statistică arată că doar 13,5% dintre persoanele cu dizabilități participă la piața forței de muncă, ceea ce constituie cu 26% mai puțin decât în rândul populației generale. O altă analiză arată că în municipiul Chișinău, proporția tinerilor cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între 31 și 35 de ani, este practic dublă față de situația din alte localități.

Situația tinerilor cu dizabilități din Republica Moldova

Cei mai mulți tineri cu dizabilități locuiesc în mediul rural și constituie peste 80% din total. Aceștia se încadrează în categoria tinerilor defavorizați și prin accesul redus la servicii și resurse.

În concluzie, autorii raportului scriu că cei mai mulți tineri cu dizabilități suportă greu situația în care se află: au de suferit material, dar și emoțional, mai ales dacă se află mult timp în această categorie.

Opinia ta contează. Comentează!