Jurnalul Săptămânii, 29 Aprilie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Pe 1 iunie, când va avea loc summitul Comunității Politice Europene, Republica Moldova va deveni „centrul Europei”. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, care a precizat că țara noastră va găzdui pentru prima dată aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern din Europa, dar și oficiali ai blocului comunitar.Este o responsabilitate imensă, a afirmat șefa statului.

În această săptămână, șirul anulărilor Air Moldova a continuat. Asta a însemnat bani pierduți, planuri date peste cap și nervi întinși la maximum. Am reușit să vorbim cu un grup de pasageri, care a călătorit din Tbilisi la Chișinău. Zborul lor a fost amânat, apoi anulat, apoi transferat pentru o altă zi... și tot așa de câteva ori, ne-au povestit oamenii. Într-un final, unii au zburat cu întârziere, iar alții cu o zi mai devreme decât a fost programată inițial, cursa.

După 18 ani de la fondare, Portul Internațional Giurgiulești s-ar fi transformat într-o zonă asemenea paradisurilor fiscale, în care companiile rezidente primesc o mulțime de facilități fiscale, fără a avea obligațiuni speciale față de stat. Datele obținute de Jurnal TV de la Serviciul Fiscal de Stat arată că, în ultimii zece ani, firmele care activează pe teritoriul Portului au beneficiat de restituiri de TVA în sumă totală de peste... 3,5 miliarde de lei! În aceeași perioadă, aceste companii au achitat impozit pe venit în sumă de doar 563 de milioane de lei. Altfel spus, au luat de la stat de șapte ori mai mult decât au dat. Se întâmplă după ce în anii 2011-2015 deputații au aprobat un șir de modificări legislative, iar în tot acest timp, un grup de companii a căpătat influență tot mai mare pe teritoriul Portului de la Giurgiulești.

Opinia ta contează. Comentează!