Instanțele i-au îngrădit drepturile lui Alexandr Stoianoglo, spun avocații acestuia
Justiţie 20 ianuarie 2022, 20:02 | 597

Avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că instanțele de la Chișinău i-au îngrădit drepturile procurorului general suspendat. Unul dintre avocați, Victor Munteanu, a precizat astăzi într-o conferință de presă că la Strasbourg au fost trimise două reclamații.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Două plângeri la CEDO a depus, prima pe faptul că i s-a îngrădit dreptul la circulație și acele trei mandate de arest la domiciliu. Deci, este privare de libertate. Ne-am plâns că procedurile de urmărire penală în privința lui sunt complet arbitrare."

În dimineața zilei de 5 octombrie 2021, când a fost reținut Stoianoglo, el urma să vină cu un raport în fața Consiliului Superior al Procurorilor. Conform procedurii, CSP urma să se pronunțe privind propunerea de începere sau neîncepere a urmăririi penale și să decidă dacă același procuror sau altul să conducă urmărirea penală. În cazul lui Stoianoglo, imediat a fost pornită urmărirea penală de către același procuror desemnat de CSP, Victor Furtună, ca să examineze sesizarea depusă de deputatul PAS, Lilian Carp, a explicat Victor Munteanu. Procurorul Victor Furtună nu ne-a răspuns la apel pentru a comenta acest lucru.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "A doua cerere depusă la CEDO se referă la faptul că Alexandr Stoianoglo, prin decizia CSP, pe 5 octombrie, a fost suspendat din funcția de procuror general. Au urmat un set de proceduri în instanțele naționale, unde Alexandr Stoianoglo s-a plâns că a fost nejustificat suspendat din funcția de procuror general."

Suspendarea din funcție a lui Stoianoglo și pornirea urmăririi penale s-a făcut pe criterii politice, a subliniat Victor Munteanu. Avocații au solicitat ca cele două cereri la CEDO să fie conexate și să fie examinate în regim de prioritate. Munteanu a făcut trimitere la Comisia de la Veneția, care a criticat graba cu care au fost promovate modificările legislative, care permit evaluarea activității procurorului general suspendat.

Alexandr Stoianoglo se află acum sub control judiciar. El nu are dreptul să meargă la procuratură, să comunice cu presa sau să participe la dezbateri publice.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE