Se clatină scaunul primarului de Ungheni - Jurnalul Săptămânii, 4 Septembrie
Jurnalul Săptămînii 4 septembrie 2021, 21:51 | 17782

Amenințător de tot se clatină scaunul primarului de Ungheni, Alexandru Ambros. Autoritatea Națională de Integritate a cerut Oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar, pe care îl deține Ambros. Ședința de judecată va avea loc în octombrie. Alexandru Ambros este la al patrulea mandat și ar putea fi revocat din funcție, după ce s-a descoperit că primăria Ungheni a cumpărat rechizite de birou de la firma familiei primarului. El însă se declară nevinovat.

Potrivit informațiilor oferite de ANI, în anul 2016, Primăria Ungheni a virat pe contul companiei„Aledex-Info” 103 702 lei pentru rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate. În actul ANI se menționează că „primarul a semnat documentele contabile de executare a contractelor de achiziții încheiate cu SRL „Aledex-Info”, şi anume câteva ordine de plată cu încălcarea dispozițiilor legale de declarare şi soluționare a conflictului de interese.

Însă Alexandru Ambros declara că nu a admis un conflict de interese, deoarece toate contractele au fost semnate de către viceprimarul Cristofor Codreanu.

Primarul a contestat actul ANI și a câștigat procesul la Judecătoria Chișinău și la Curtea de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău a anulat actul ANI, iar judecătorii de la Apel au menținut decizia primei instanțe. În schimb, Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare actul de constatare al ANI și a decis că Alexandru Ambros a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

De la inițierea procedurii de revocare din funcție a primarului de Ungheni a trecut mai bine de jumătate de an, timp în care Alexandru Ambros a continuat să își desfășoare activitatea.

Compania soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani, datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri.

Familia Ambros indică că este proprietara unei case de 54 metri pătrați, la fel evaluată la zero lei.

În timp ce primarul Ambros a indicat că este proprietarul casei din raionul Glodeni, care a aparținut soacrei sale, acesta nu se grăbește și în cazul imobilul din Ungheni, într-un cartier select al orașului. Construcția cu două etaje, proaspăt finisată, este una din cele mai impunătoare din cartier.

Familia Ambros mai deține și un spațiu comercial de 44.5 metri pătrați, obținut în anul 2000 evaluat la 46.783 de lei. Între timp, spațiul comercial s-ar fi extins, în clădirea ce aparține familiei primarului au apărut mai multe magazine ce închiriază spații comerciale, dar și un hotel proaspăt construit.

Primarul municipiului Ungheni a indicat că soția sa este fondatoarea companiei Aledex-Info, care vinde produse de birotică și prestează servicii de tipărire și editare dar și a companiei SRL "Acces-Unteh”. Primarul însă nu a indicat ce dividende primește de la aceste companii. Însă în anii precedenți, acestă poziție era completată în declarația de avere. De exemplu, pentru anul 2016 a ridicat peste 200 mii lei dividende. În 2017 - puțin peste 127 de mii de lei, în 2018 - în jur de 150 de mii de lei, iar în anul 2019 - doar 77 mii de lei. Dacă e să accesăm datele companiei soției primarului, observăm că veniturile companiei au crescut vertiginos în ultimii ani.

Familia Ambros a contractat patru credite. Ultimul, de 90 de mii de lei, a fost înregistrat în anul 2020.

Acum doi ani, o companie din Chișinău fără activitate comercială a procurat în jur de patru hectare de teren din centrul orașului Ungheni. La licitație a participat un singur concurent.

Peste puțin timp, această companie își vinde terenul unei alte companiei, care între timp a ridicat un magazin. Totuși, firma din Chișinău și-a lăsat puțin peste jumătate de hectar de pământ unde a ridicat un bloc. Oamenii din Ungheni afirmă că în spatele acestei tranzacții ar sta primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

O altă tranzacție între primăria municipiului Ungheni și o persoană din localitate a trezit alte suspiciuni pentru locuitori. Mai exact, un ar de pământ ce lega centrul orașului de gară a fost dat în locațiune pe un termen de cinci ani, contra trei mii de lei. Conform contractului, noul stăpân urmează să achite 292 lei pe an pentru chiria acestui teren din centrul orașului.

Între timp, ANI este în așteptarea deciziei Judecătoriei Ungheni cu privire la revocarea primarului Alexandru Ambros din funcție.

Pe 17 iunie 2021 s-au împlinit 13 ani din ziua, în care Alexandru Ambros a fost ales primar al municipiului Ungheni.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie