Arnăut cere, dar nu se prezintă
Justiţie 30 aprilie 2018, 13:59 | 2699

Curtea Supremă de Justiție a început să examineze cererea judecătorului Sergiu Arnăut privind anularea deciziei Consiliul Superior al Magistraturii, care l-a suspendat din funcție. Cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență, Arnăut a cerut ca procesul să aibă loc în lipsa lui.

La începutul ședinței, avocatul lui Arnăut, Vasile Foltea, a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu privire la un articol, care prevede examinarea dosarului într-un complet format din cinci judecători.

Vasile Foltea este de părtere că Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii nu au tratat corect subiectul cu privire la clientul său.

Ulterior, Foltea a solicitat întreruperea ședinței. Completul a acceptat și a stabilit continuarea procesului pentru data de 21 mai. Întrebat de ce clientul său nu s-a prezentat la ședință, avocatul a invocat un drept al acestuia.

Judecătorul Sergiu Arnăut a fost suspendat din funcție acum trei luni. Decizia a fost luată de către membrii CSM, în urma unui demers făcut de către procurorul general. Arnăut a refuzat atunci să comenteze subiectul. Judecătorul are o experiență de 22 de ani. Portalul Moldova Curată a scris anterior că dosarul penal pe numele său a fost pornit în baza unui denunț al unei persoane, care a declarat că Arnăut ar fi pretins câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un caz penal. Judecătorul le-ar fi spus însă procurorilor că ar fi nevinovat. Nu este pentru prima dată când Sergiu Arnăut ajunge în atenția opiniei publice. Acum 6 ani, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că judecătorul locuiește într-un imobil cu trei etaje, are garaj și construcții accesorii, înscrise în acte pe numele soției, pe care nu le indicase însă în declarația de avere. În urma investigației, CNA și Procuratura Anticorupție au descoperit că, oficial, magistratul și soția sa erau divorțați, deși locuiau în aceeași casă. Doi ani mai târziu, reporterii Jurnal TV au realizat o investigație în care au demonstrat că judecătorul locuiește în casă și se ocupă de reparația ei. Atunci, fosta Comisia Națională de Integritate a pornit un control la sesizarea postului nostru de televiziune. În urma acestuia, membrii CNI au decis să transmită dosarul Procuraturii Generale pentru a fi examinat sub aspectul falsului în declaraţii, dar procurorii au clasat cazul.

Opinia ta contează. Comentează!