Jurnalul Săptămânii, 9 Ianuarie

Prezentat de Adrian Prodan

Depopularea Republicii Moldova este un proces greu de oprit. În unele sate, niciun copil nu se mai joacă prin mahala, iar fumul de pe hogeag iese doar la câteva case, în care s-au aciuat bătrânii. O situație similară o găsim în localitatea Popeștii Noi din raionul Drochia.

Cu greu pot să iasă din satul lor, întrucât transportul public ajunge tare rar, iar o asistentă medicală îi vizitează doar de două-trei ori pe săptămână. Grădiniță și școală nu au, sector de poliție - la fel, iar cea mai mare problemă este lipsa apei potabile. Astfel își duc zilele oamenii din Lucăceni, raionul Fălești. În sat au mai rămas vreo sută de locuitori și cei mai mulți sunt în vârstă. Tinerii au fugit din cauza noianului de greutăți cu care se confruntă localnicii.

A dedicat pedagogiei 64 de ani, timp în care a insuflat dragostea față de fizică mai multor generații de elevi. Vorbim despre Serghei Burlacu, un fizician din satul Mingir, raionul Hâncești. Pe vremea când energia electrică era un lux, profesorul a făcut ca școala din localitate să nu simtă deficitul de lumină. A înființat, în instituție, și un centru de televiziune, singurul de acest fel din Uniunea Sovietică. Aflați în continuare povestea vieții fizicianului din Mingir, care va împlini în curând 90 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!