Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut un nou studiu al OMS asupra originii pandemiei COVID-19
Externe 16 iunie 2021, 19:57 | 891

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut un nou studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii asupra originii pandemiei COVID-19, care să fie ''transparent, bazat pe probe, condus de experţi şi fără interferenţe''. Acest anunţ a fost făcut într-un comunicat comun difuzat la finalul summitului de ieri de la Bruxelles, la care a participat și preşedintele american, Joe Biden. Congresmani republicani au cerut marţi demiterea consilierului medical al Casei Albe, Anthony Fauci, în dizgraţia lui Donald Trump, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, notează AFP.

OMS a efectuat o prima investigaţie în cadrul unei misiuni desfăşurate împreună cu China în zona oraşului chinez Wuhan, considerat epicentrul pandemiei. Cercetarea nu a reuşit să elucideze originea coronavirusului SARS-CoV-2, dar experţii care au efectuat-o au estimat în raportul lor, publicat în luna februarie, ca fiind "extrem de improbabilă" ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al oraşului, ipoteză susţinută de unii responsabili politici şi ai serviciilor secrete din Statele Unite, mai ales în timpul administraţiei Trump. Transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om este ipoteza ''cea mai probabilă'', dar nu au putut fi identificate aceste animale, o posibilitate fiind şi transmiterea virusului prin lanţul frigorific, a declarat şeful delegaţiei OMS care a realizat investigaţia la Wuhan. Deşi demersurile pentru identificarea originii coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan, a menţionat expertul OMS la data prezentării raportului.

Congresmani republicani au cerut marţi demiterea consilierului medical al Casei Albe, Anthony Fauci, în dizgraţia lui Donald Trump, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, notează AFP.

Marjorie Taylor Green: "Dr. Fauci nu a fost ales de americani. El nu a fost ales să conducă economia noastră. El nu a fost ales să decidă cu privire la educaţia copiilor ignorând părinţii şi, totuşi, dr. Fauci ne controlează practic viaţa de un an."

Congresmanul Marjorie Taylor Green a prezentat un proiect de lege, care solicită demiterea acestuia. "Fauci a minţit. Au murit oameni", a proclamat o pancartă decorată cu o fotografie a respectatului imunolog, care a servit sub şapte preşedinţi din ambele partide, dar a devenit coşmarul lui Donald Trump la sfârşitul mandatului său. "Dr. Fauci a minţit luni întregi despre originile virusului din Wuhan", l-a acuzat alt parlamentar, vorbind despre oraşul Wuhan, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului 2019. Pandemia a apărut în Statele Unite în ultimul an de mandat al lui Donald Trump, a cărui gestionare a fost aspru criticată. Bilanţul a depăşit marţi 600.000 de morţi din cauza COVID-19 în această ţară, cea mai îndoliată din lume. scrie AGERPRES.

Opinia ta contează. Comentează!