Curtea de Apel a casat hotărârea prin care clădirea Consulatului din Odesa era oferită unui interpus al lui Vladimir Andronachi
Justiţie 7 aprilie 2021, 20:12 | 1263

Curtea de Apel Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care clădirea Consulatului din Odesa și terenul aferent îi erau acordate unui cetățean ucrainean, Irina Rolemskaia, la schimb pentru un imobil a cărui valoare de piață ar fi mult mai mică decât cea a reprezentanței diplomatice a Republicii Moldova. Decizia vine la aproape jumătate de an de când Jurnal TV a mediatizat subiectul și a atenționat asupra unor manevre în justiție și la vârful puterii, care riscau să prejudicieze statul cu aproape două milioane de dolari.

Decizia Curții de Apel vine urmare a recursului comun depus de Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Servicii Publice împotriva hotărârii Judecătoriei Chișinău din 23 octombrie 2020, care îi dădea dreptate Irinei Rolemskaia.

DANIEL VODĂ, șeful Serviciului comunicare al MAEIE: "Biroul de presă al Ministerului informează că, în cadrul ședinței publice din 6 aprilie a Colegiului civil, comercial și administrativ al Curții de Apel Chișinău, s-a decis admiterea cererilor de apel din partea instituțiilor publice naționale. În aceste circumstanțe, instanța a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău sediul Râșcani, cu adoptarea unei noi decizii prin care se respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Rolemskaia Irina. "

Potrivit unei investigații realizată de Jurnal TV în luna octombrie 2020, în spatele cetățeanului ucrainean, Irina Rolemskaia, s-ar fi aflat deputatul moldovean Vladimir Andronachi. Primele dezvăluiri despre conexiunile acestei ”scheme dubioase” - formulă folosită chiar de către Guvern în raport cu schimbul imobiliar - au fost făcute în cadrul emsiunii ”Secretele Puterii”. Mai exact, interpusa lui Andronachi ar fi intenționat să ia la schimb clădirea și terenul Consulatului din Odesa, estimat la o valoare de piață de 2 milioane de dolari, și să ofere în schimb o casă particulară cu două nivele, amplasată mai departe de litoral, care valora doar 90 de mii de dolari. Ulterior, avocații Irinei Rolemskaia au infirmat acuzațiile și au asigurat că clientul lor este de bună credință, iar deputatul Vladimir Andronachi așa și nu a răspuns la apelurile JurnalTV și nici nu a comentat public subiectul.

Opinia ta contează. Comentează!