Lukașenko ar putea fi judecat; Plângerea a fost depusă pentru crime împotriva umanităţii
Externe 5 mai 2021, 20:12 | 643

Potrivit Poliției capitalei, de Paștele Blajinilor, intrările în cimitire vor fi supravegheate de polițiști, iar agenții vor patrula și în interiorul acestora. Cei care vor încerca să ignore interdicția impusă de autorități vor fi sancționați contravențional. Mai exact, persoanele fizice se vor alege cu amenzi de la 2 000 la 5 000 lei, iar persoanele juridice riscă de la 10 000 de lei până la 30 000 lei. Anul trecut, din cauza pandemiei, Mitropolia Moldovei a amânat Paștele Blajinilor.

Reclamanții au semnalat abuzuri fizice, privare de hrană şi de somn, umilire şi tratamente degradante şi afirmă că au fost lăsaţi să stea în genunchi cu mâinile legate timp de ore întregi.

Toţi cei zece au suferit probleme grave de sănătate, spun avocaţii. ”Tratamentul aplicat de către instituţiile statului faţă de aceştia nu poate fi calificat decât drept barbar”, adaugă ei. Conceptul de jurisdicţie universală permite Germaniei să judece delicte comise de străini în alte ţări. Potrivit avocaţilor, nici Lukaşenko şi nici membrii aparatului său de securitate nu se vor confrunta cu consecinţe juridice în Belarus.

Consiliul ONU pentru drepturile omului a atras atenţia că numeroase relatări consemnează cazuri de tortură, de răpiri, expulzări arbitrare şi dispariţii în Belarus în urma represiunii declanşate după manifestaţiile din toamna anului trecut.

Alegerile prezidenţiale desfăşurate în august trecut în Belarus au fost considerate pe scară largă de către belaruşi ca fiind fraudate de către regim. Sute de mii de persoane au protestat împotriva preşedintelui Lukaşenko, 'eternizat' în funcţie, care şi-a adjudecat un al şaselea mandat, cu peste 80 la sută din sufragii. Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus sancţiuni împotriva regimului de la Minsk în urma violenţelor excesive utilizate de forţele de securitate împotriva manifestanţilor paşnici, scrie Agerpres. Conform unor informaţii, circa 30.000 de persoane au fost arestate în cadrul acestor proteste, în timp ce sute de persoane au fost rănite, existând mai multe decese, al căror număr nu se cunoaşte cu exactitate.

Opinia ta contează. Comentează!