Organizatorul grupului de cinci persoane, reținuți într-un dosar pentru trafic de droguri, a primit arest preventiv
Justiţie 18 februarie 2021, 19:31 | 2532

Liderul grupării reținute recent pentru trafic de droguri, Dorin Gâncu, a fost plasat astăzi în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Curtea de Apel. Un alt membru al grupării rămâne în arest la domiciliu. Săptămâna viitoare va avea loc o altă ședință, unde procurorii vor solicita plasarea și a acestuia în arest preventiv. Alți trei membri ai grupului sunt în izolator. Procurorii au contestat anterior decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care îl plasase pe Dorin Gâncu în arest la domiciliu.

Decizia fiind pronunțată, un ofițer al Inspectoratului Național de Integritate l-a scos pe Dorin Gâncu din sala de ședințe. El s-a eschivat de comentarii.

Până a începe ședința, Dorin Gâncu a negat toate acuzațiile și a evitat o discuție detaliată cu reporterul Jurnal TV.

DORIN GÂNCU, învinuit: "- Ați fost implicat în traficul de droguri, așa cum sunteți acuzat? - Nu am fost implicat și nici nu cunosc persoanele, care au fost implicate. - Procurorii spun că ar exista probe... - OK. Urmează instanța să decidă. - Au fost percheziții la dumneavoastră acasă, în mașină? - Atât."

În același timp, procurorul Eugeniu Manolachi afirmă că Dorin Gâncu este acuzat că ar fi finanțat întreaga grupare și s-ar fi ocupat de transportarea drogurilor. În timpul perchezițiilor, procurorii ar fi găsit probe concludente în acest sens, a precizat Eugeniu Mihalachi.

EUGENIU MANOLACHI, procuror: "Sunt obiectele ridicate la domiciliile învinuiților inclusiv la Gâncu, sunt anumite probe care dovedesc participarea lor."

Activitatea a cinci persoane bănuite a fost monitorizată de ofițerii INI și procuroii PCCOCS timp de șase luni. La începutul lunii februarie, gruparea a fost destructurată. Pe nouă februarie, membrii acesteia au fost duși în fața judecătorilor. Sursele apropiate anchetei afirmă că liderii grupării, Dorin Gâncu, Dumitru Țarălungă, Iurie Vescu, poreclit „Brăc”, și Igor Patrașcu, le-ar fi propus mită, câte 20 de mii de euro, ofițerilor INI doar ca să nu-i rețină pentru 72 de ore, iar după ce aceștia au refuzat să ia banii, suspecții ar fi zis că vor găsi limbaj comun cu procurorii. Dorin Gâncu a negat aceste acuzații. În această grupare criminală ar fi implicate cinci persoane cu vârstele cuprinse între 25 și 43 de ani. În urma perchezițiilor în mașinile și la domiciliile acestora a fost ridicată o cantitate de opt kilograme de marijuana de tip hidropon, zece mii de dolari, telefoane mobile și ciorne care conțin amănunte importante cu privire la etapele infracționale și implicarea fiecărui membru al grupului criminal. Potrivit estimărilor, drogurile ridicate ar costa pe piața neagră aproximativ un milion de lei. Trei dintre suspecți sunt în arest preventiv. Avocații lor au contestat decizia la Curtea de Apel, dar recursul lor a fost respins. Un altul se află în arest la domiciliu, dar decizia judecătorilor de la Ciocana a fost contestată de procurori și va fi examinată săptămâna viitoare. Pentru faptele comise, cei reținuți riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

Opinia ta contează. Comentează!