Image-Description
Șeful Energoatom: Rușii folosesc centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie drept baze militare; „Situația este gravă”
Internaţional 16 martie 2022, 11:51 | 1586

Trupele militare ruse folosesc centralele nucleare de la Zaporojie și Cernobîl drept baze militare. Anunțul a fost făcut de șeful „Energoatom” Petr Kotin.

„Numai acolo (la Centrala atomo-electrică din Zaporojie) există deja șase blocuri de energie și foarte mult material radioactiv. În fiecare reactor, zona activă este complet încărcată cu combustibil, fiecare bloc are un bazin de stocare a combustibilului nuclear uzat", a spus Petr Kotin, citat de Unian.

„Doar Dumnezeu știe ce vor face invadatorii cu acest material. Dacă lasă activitatea centralelor așa cum este la momentul actual, nu se va întâmpla nicio catastrofă. Deocamdată ei nu se implică în activitatea personalului nostru", a precizat Kotin.

În același timp, expertul a menționat că Centrala nucleară din Zaporojie este mai protejată: „Dacă se trage în direcția ei, există mai multe bariere până a se ajunge la reactor și a provoca o catastrofă. Dar dacă se trage direct în rezervor, putem asista la o explozie radioactivă. Situația este gravă, cu atât mai mult că au loc explozii în imediata vecinătate a centralei. E greu de imaginat ce s-ar putea produce, e ca și cum am avea „o maimuță cu o grenadă în mână” în preajmă, a mai spus șeful Energoatom.

Opinia ta contează. Comentează!