Un expert european a fost filat de CNA la comanda fostului șef PD, Vladimir Plahotniuc
Justiţie 13 octombrie 2021, 15:45 | 1519

Un procuror lituanian, consultant al unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, a fost filat de către ofițerii CNA, la comanda fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit portalului anticorupție.md, pe baza acestui caz a fost pornit și un dosar penal, în 2019, dar până acum nu este finalizat.

Potrivit sursei citate, este vorba de Irmantas Mikelionis, care a fost consultant al unui proiectul finanţat de Uniunea Europeană, pentru consolidarea capacităţilor operaţionale ale instituțiilor de aplicare a legii în Republica Moldova în domeniul prevenirii şi investigării actelor de corupţie. Irmantas Mikelionis a declarat procurorilor că a primit la domiciliu un plic în format A4, în care era o scrisoare anonimă şi un stick. Acesta a fost informat că a fost filat, iar convorbirile telefonice i-au fost interceptate de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, la indicaţia șefului PD, Vladimir Plahotniuc.

Irmantas Mikelionis a mai spus că pe stick a descoperit înregistrările mai multor convorbiri telefonice avute în biroul său din clădirea unde se afla și sediul CNA, dar şi fotografii de ale sale făcute în momentul când ieşea de acasă, în timp ce traversa strada.

Mikelionis a declarat că pe stick a găsit şi fotografiile altor experţi acreditaţi la Chişinău. Potrivit lui Mikelionis, el era remunerat lunar cu 2.000 de euro, iar prin filarea sa i-a fost cauzat un prejudiciu, pe care îl estimează la 2.500 de euro.

Dosarul deschis pe acest caz a fost gestionat de către procurorul Alexandru Caraman. Nu am reușit să vorbim cu el la telefon, dar pentru portalul anticorupție a declarat că dosarul a fost suspendat.

Fostul director al CNA, Bogdan Zumbreanu, ne-a spus că nu a dat comandă ca Mikelionis să fie filat și nici nu a știut că a fost deschis vreun dosar penal. Mai mult, Zumbreanu afirmă că a lucrat împreună cu Mikelionis.

Bogdan Zumbreanu, fost director al CNA: "Am avut ședințe împreună. El activa în cadrul instituției noastre adică, sediul în care lucra dumnealui era la noi în instituție, pe un etaj chiar era.

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în luna iunie 2019, după ce Partidul Democrat, pe care îl conducea pe atunci, a cedat puterea. În luna octombrie a aceluiași an, procuratura anunța că au fost pornite două dosare penale și Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională. În 2020, pe numele lui au fost înaintate alte învinuiri, privind implicarea sa în frauda bancară.

Opinia ta contează. Comentează!