Magistrata activează la judecătoria Chișinău cu sediul centru, iar anterior a plătit și o amendă de trei mii de lei
Justiţie 5 mai 2021, 19:43 | 1695

Judecătoarea Renata Popescu-Balta își continuă exercitarea funcției deși Autoritatea Națională de Integritate a cerut demiterea acesteia. Renata Popescu-Balta activează la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, iar anterior a plătit și o amendă de trei mii de lei pentru că nu a depus la timp, în 2018, declarația sa de avere, se arată într-un comunicat al ANI. Popescu-Balta recunoaște acest fapt, dar are o explicație - avea un program încărcat.

ANUNTUL ANI: "Deși inspectorul de integritate a notificat judecătorul că mai dispune de un termen de 30 de zile pentru a se conforma legislației în vigoare, judecătorul a evitat să își onoreze această obligație, fapt pentru care ANI a întocmit un proces verbal cu privire la contravenție pe numele acestuia."

Renata Popescu-Balta a plătit ulterior și o amendă de trei mii de lei. La telefon, judecătoarea ne-a spus că în acea perioadă a avut multe ședințe programate și nu a reușit să depună declarația de avere.

RENATA POPESCU-BALTA, Judecătoare Judecătoria Chișinău sediul Centru: "Am omis. Am avut ședință de judecată și la Judecătoria Chișinău și la Anenii Noi și mă deplasam. Aveam ședințe de trei ori pe săptămână și am omis."

Potrivit legii, nedepunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la recepționarea notificării din partea Inspectoratului Național de Integritate constituie un temei de încetare a mandatului deținut. În acest context, responsabilii de la ANI au trimis o solicitare Consiliului Superior al Magistraturii să înceteze mandatul de activitate al judecătoarei Renata Popescu-Balta. CSM a refuzat pe motiv că nu există temei rezonabil. Membrii CSM nu ne-au răspuns la apel pentru a ne explica starea de lucruri. ANI va insista să se aplice prevederile legislației în vigoare prin înaintarea unui demers repetat către CSM, se mai arată în comunicatul citat.

Opinia ta contează. Comentează!