Lui Vladimir Putin i-a fost prezentat un nou avion de vânătoare ușor Suhoi, generația a cincea
Externe 21 iulie 2021, 15:45 | 1178

În mai puțin de o săptămână, Rusia a prezentat lumii un nou sistem de apărare antiaeriană, a testat o rachetă hipersonică și a dezvăluit prototipul unui avion de luptă de ultimă generație. E de două ori mai rapid decât viteza sunetului. Sub conducerea lui Putin, Rusia a investit puternic în propriile forțe armate, cât și pentru a spori veniturile din exporturi de arme, scrie Reuters.

Aflată în acvatoriul Mării Albe, fregata ”Amiral Gorșkov” a efectuat lansarea unei rachete hipersonice ”Zircon” asupra unei ținte terestre, care a fost amplasată într-un poligon de pe litoralul Mării Barenț. Racheta Zircon a distrus ținta aflată la o distanță de peste 350 de kilometri, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării, preluat de agenția Interfax.

Marţi a fost testat cu succes noul sistem de apărare antirachetă S-500, o variantă îmbunătățită a sistemului S-400. “Noul sistem S-500 a efectuat exerciţii de tragere asupra unei ţinte balistice de mare viteză. Ţinta a fost atinsă“, adaugă acest comunicat al armatei ruse, care a difuzat în premieră imagini cu S-500 în acţiune. Potrivit sursei, după ce toate testele în curs vor fi încheiate, S-500 va fi desfăşurat într-o unitate din regiunea Moscovei. Rusia susţine că sistemele S-500, cu o rază maximă de acţiune de 600 km, “sunt fără echivalent în lume“.

La Salonul aeronautic international MAKS-2021, organizat la Moscova, lui Vladimir Putin i-a fost prezentat un nou avion de vânătoare ușor Suhoi, generația a cincea.

Avionul este nedetectabil de radare și se numește „Șah-mat”. Poate zbura aproape de două ori mai rapid decât viteza sunetului. Avionul ar trebui să facă primul zbor în 2023 și să poată fi livrat începând cu 2026. Avionul de război „Șah mat” este poziționat drept rival al aparatului american F-35. Rusia intenționează să producă 300 de aeronave în 15 ani, odată cu începerea producției de serie. Șeful Rostec, Serghei Cemezov, a declarat că avionul „Șah mat” va costa între 25 și 30 de milioane de dolari. Moscova așteaptă cereri din partea țărilor din Orientul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific și America Latină.

Sub conducerea lui Putin, Rusia a investit puternic în avioane militare și armament nou, atât pentru propriile forțe armate, cât și pentru a spori veniturile din exporturi de arme. Multe dintre noile sale arme se bazează în continuare pe tehnologia sovietică din perioada Războiul Rece, scrie reuters.

Opinia ta contează. Comentează!