Procuratura Generală reia urmărirea penală în cazul deceselor lui Butmalai, Luncașu și Salemi
Justiţie 6 mai 2021, 15:22 | 1642

Procuratura Generală a anunțat că reia urmărirea penală în cazul decesului suspect al fostului deputat Ion Butmalai, dar și al oamenilor de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi. Asta după ce fostul deputat român Cristian Rizea a declarat aseară, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” la Jurnal TV, că cei trei nu s-au sinucis, ci ar fi fost asasinați la comanda lui Vladimir Plahotniuc. Procuratura Generală a dispus citarea lui Rizea pentru audieri.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arată că deoarece dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată, nefiind identificată persoana, care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura a dispus acum să organizeze reluarea urmăririi penale, ca urmare a declarațiilor lui Rizea. În comunicat se mai arată că procurorii urmează să-l citeze pe fostul deputat PSD, condamnat penal în România, pentru a-l audia în calitate de martor și pentru a putea verifica informațiile prezentate de el prin acțiuni procesual-penale. Iată declarațiile făcute de Rizea:

MIHAI CRISTIAN RIZEA, fost deputat român, condamnat în România: "I-aș transmite atât lui Plahotniuc - înainte să încerce să decidă răpirea mea sau asasinarea mea pe modelul Butmalai, Rosario Salemi, un om de afaceri italian, Iurie Luncașu să sune până la Washingtion și să întrebe dacă e bine. Nu e normal ca un parlamentar, indiferent cum îl cheamă Andrian Candu desigur, când ei aveau puterea în mână să amenințe un alt deputat cu moartea pentru că vrea să facă dezvăluiri despre acte de corupție ale lui Plahotniuc, iar peste trei sau patru zile să fie găsit mort. Nu e o mare coincidență? Vă întreb și eu, așa. Da, Iurie Luncașu. Știe toată lumea. Suntem așa naivi toți? Păi, acoperea traficul de droguri"

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc spune că acuzațiile lansate de către Cristian Rizea sunt nefondate.

LUCIAN ROGAC, avocatul lui Vladimir Plahotniuc: "- Consider că asistăm în ultima perioadă la o campanie de PR personal a domnului Rizea și văd că dumnealui de fiecare dată nu ezită să folosească numele clientului meu pentru a da o amploare mesajului său. - Ați avut vreo comunicare cu domnul Plahotniuc vizavi de acest subiect? - Da, da. Mesajele lansate de dumnealui sau acuzațiile lansate de această persoană în spațiul public în privința clientului meu sunt total nefondate. Nu au niciun substrat relevant."

Recent, în preambulul unei investigații internaționale, marca RISE Project, s-a arătat că Iurie Luncașu și Vladimir Plahotniuc ar fi controlat cea mai mare rețea de trafic de cocaină din Europa de Est.

Opinia ta contează. Comentează!