Jurnalul Săptămânii, 2 Ianuarie

Prezentat de Adrian Prodan

Anul 2020 a fost marcat de criza Covid. Virusul a dat totul peste cap: de la rutina zilnică și până la relațiile dintre oameni. În Republica Moldova au fost confirmate pană acum peste 100 de mii de infectări și peste 2 mii 200 de decese asociate coronavirusului. Primul caz de COVID confirmat aici a fost la începutul lunii martie. La aproape un an distanță, oameni de rând, personalități sau lucrători medicali din prima linie uciși de virus au ajuns cifre seci în statisticile oficiale. Moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni. Vă invit azi la o ediție specială a Jurnalului Săptămânii.

Din păcate, virusul a ucis numeroase cadre medicale. Oameni cu suflet mare care salvau vieți nu au mai putut fi salvați. Vă spunem acum povestea Alexandrei Zisman, medic chirurg din raionul Soroca. Femeia s-a stins la 67 de ani, după ce a lucrat peste 40 de ani în sistemul medical. Chiar dacă se afla în grupul de risc, ea a muncit până când starea de sănătate s-a agravat simțitor. A dezvoltat o pneumonie bilaterală, care a evoluat rapid. A fost transferată la secția terapie intensivă de la spitalul de Urgență din Chișinău. De aici, comunicarea cu cei apropiați s-a întrerupt.

Iar farmaciile au epuizat unele stocuri de medicamente. Un preparat eficient în tratarea coronavirusului este tot mai greu de găsit. Stocul de anticoagulante Clexane, o soluție injectabilă prescrisă bolnavilor cu vârsta de peste 50 de ani, a fost consumat, iar altul nu există pe piață. Agenția Medicamentului spune că a emis autorizație de import pentru acest preparat. Deficitare sunt și unele tipuri de antivirale, precum vitamina D, pastile.

Opinia ta contează. Comentează!