Jurnalul Săptămânii, 23 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Scumpirile care se țin lanț le dă mari bătăi de cap oamenilor. Pentru unii plata gazului a devenit o povară prea grea - se văd nevoiți să treacă la încălzirea cu lemne. Problema e că și acestea s-au scumpit. Dincolo de aceasta, sunt greu de găsit, spun oamenii. Din rezervele de anul trecut aproape că nu a mai rămas nimic, iar banii abia de le ajung să-și cumpere strictul necesar. Colega mea, Vlada Tomescu, a fost în satul Podgoreni, raionul Orhei să vadă cum se descurcă oamenii de acolo.

La Chișinău, mai multe familii trăiesc în preajma unor ”bombe” cu efect întârziat. Mai exact, sute de oameni dintr-un bloc de pe strada Grigore Ureche din Durlești au în casă butelii cu gaz, interzise prin lege. Locatarii stau cu frica-n sân de ani de zile. Ei spun că au solicitat să fie conectați la rețeaua de gaze, dar cerința lor nu a fost auzită de nimeni. În ultimii trei ani, în blocul de la Durlești s-au produs mai multe explozii. Specialiștii vin, constată problema, aplică amenzi simbolice și pleacă, iar la modul practic nu se schimbă nimic.

Suntem încă departe de Europa. Unii cetățeni nici nu au auzit că Republica Moldova este candidat pentru aderare și nici nu înțeleg prea bine ce beneficii ne oferă acest lucru. În satele din raionul Ungheni, relativ aproape de Chișinău, mulți localnici au ridicat din umeri când le-am adresat întrebări referitoare la Uniunea Europeană. Am întâlnit și dintre cei, care nu prea înțeleg multe, dar știu una: în Europa viața e mai bună, salariile sunt mai mari, iar justiția e corectă.

Opinia ta contează. Comentează!