Joe Biden pleacă în această dimineață spre Europa
Externe 9 iunie 2021, 15:47 | 565

Joe Biden pleacă în această dimineață spre Europa, în prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului, menită să întărească relațiile transatlantice și să trimită un avertisment Rusiei. Înaintea convorbirilor de la Geneva cu Vladimir Putin, liderul american va participa la summitul G7 din Marea Britanie.

Autoritătile britanice au întărit măsurile de securitate în condițiile în care reuniunile principalelor șapte state dezvoltate sunt în mod tradițional însoțite de proteste. Aproximativ 6.500 de polițiști și forțe speciale vor fi desfășurați în Cornwell, o regiune pitorească din sud-vestul Angliei, pe malul mării, unde se vor întâlni liderii G7, la sfârșitul acestei săptămâni. Este primul summit ”față în față” din ultimii doi ani.

Zeci de organizații care se opun politicilor G7 au anunțat proteste, iar inițiatorii lor au promis că vor fi "gălăgioși, perturbatori și enervanți". Polițiștii responsabili de siguranța summitului vor patrula pe uscat și vor desfășura zeci de ambarcațiuni de poliție și pe mare.

Summitul G7 va fi dominat de pandemie și în special de nevoia de a distribui vaccinuri țărilor sărace și de ajungerea la un acord privind un impozit global pentru companiile multinaționale. În acelaști timp, miniștrii de externe din statele membre ale G7 au declarat că sunt profund îngrijorați de comportamentul "iresponsabil și destabiliztor" al Rusiei și s-au angajat să susțină eforturile colective pentru a contracara amenințarea de la Kremlin.

Moscova şi-a exprimat speranţa că, în pregătirile pentru summit Biden-Putin, partea americană "va analiza greşelile din anii trecuţi". Cei care se ocupă de Federaţia Rusă, ar fi bine să analizeze acţiunile, interesele şi poziţiile Rusiei, şi vor renunţa la purtarea unui dialog exclusiv de pe poziţii de pretenţii la hegemonie în treburile mondiale, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la un forum care se desfăşoară la St.Petersburg.

SERGHEI LAVROV ministrul rus de externe: "Noi nu avem ambiţii de superputere, indiferent dacă cineva încearcă să se convingă pe sine şi pe alţii de contrariul. Nu suferim nici de fervoarea mesianică cu care colegii noştri occidentali încearcă să-şi propage pe întreaga planetă valoroasa agendă democratică. Şi nouă ne este clar demult că modelele de dezvoltare impuse din afară nu duc la nimic bun."

Joe Biden se va întâlni pe 16 iunie, la Geneva, cu Vladimir Putin, într-o perioadă de puternice tensiuni între cele două puteri rivale, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie