Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani
Externe 13 iulie 2021, 20:10 | 839

Preşedintele american Joe Biden i-a cerut regimului cubanez ''să-şi asculte poporul şi apelul său vibrant la libertate'', la o zi după manifestaţia de o amploare considerată istorică împotriva puterii comuniste din Cuba, transmite AFP. Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani.

Președintele Joe Biden a declarat că regimul de la Havana trebuie să asculte poporul.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Statele Unite cer regimului cubanez să-şi asculte poporul şi să răspundă nevoilor lui în acest moment crucial."

Cubanezii îşi afirmă curajos drepturile lor fundamentale universale. Aceste drepturi trebuie să fie respectate, inclusiv dreptul de a manifesta paşnic şi dreptul de a-şi decide liber propriul viitor, a subliniat liderul de la Casa Albă. Duminică seară, guvernul american avertizase că va ''condamna ferm orice act de violenţă sau care ar viza manifestanţii paşnici ce îşi exercită drepturile universale'', potrivit unui tweet al consilierului pentru securitate naţională american, Jake Sullivan. În replică, ministrul de externe cubanez Bruno Rodriguez a declarat că mercenari finanţaţi de Statele Unite au cauzat evenimentele de duminică din Cuba. ''Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe nu are autoritatea politică şi morală de a vorbi despre Cuba'', a reacţionat luni Rodriguez pe Twitter.

Mii de cubanezi au ieşit spontan duminică pe străzile oraşelor cubaneze, scandând ''Libertate!'', ''Ne este foame'' şi ''Jos dictatura!'' şi cerând demisia preşedintelui Miguel Diaz-Canel. Protestele din Cuba au izbucnit pe fondul celei mai grave crize economice din ţară din ultimii 30 de ani.

Preşedintele Cubei, Miguel Diaz-Canel, şi-a chemat susţinătorii să riposteze în stradă. Ordinul de luptă a fost dat. În stradă, revoluţionari!", a îndemnat, într-o intervenţie televizată, preşedintele cubanez, care a acuzat "mafia cubanezo-americană" că se află în spatele acestei revolte.

Miguel Diaz-Canel: "Nu vom admite ca vreun contrarevoluționar, mercenar, care s-a vândut Statelor Unite, Imperiului, care a primit bani de la agenții, care s-a lăsat dus de toate aceste strategii ideologice, să provoace destabilizare în țara noastră."

Rusia a avertizat împotriva oricărei ingerinţe străine în criza, care zdruncină în prezent Cuba. Moscova urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Cuba şi din jurul acesteia, afirmă diplomaţia rusă. Rusia este unul din principalii aliaţi ai autorităţilor cubaneze încă din perioada sovietică, notează AFP. Pandemia de COVID-19 a scufundat Cuba într-o gravă criză economică, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, care a exacerbat lipsa de alimente şi medicamente şi a generat tulburări sociale puternice.

Opinia ta contează. Comentează!