Notarul lui Vladimir Plahotniuc, Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia
Justiţie 28 septembrie 2021, 19:52 | 1992

Notarul Olga Bondarciuc, cunoscută în spațiul public după ce a legalizat mai multe tranzacții în care au fost implicate firmele fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținută în Belgia. Aceasta urmează a fi extrădată autorităților din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Poliției, Olga Bondarciuc activa în calitate de notar și acționa „în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc”, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarații mincinoase. În data de 4 iunie 2021, ea a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării, fiind emis un mandat judecătoresc în acest sens.

CENTRUL COOPERARE POLIȚIENEASCĂ INTERNAȚIONALA: "Pe 22 aprilie 2020, în adresa Secretariatului General al OIPC Interpol a fost transmisă solicitarea referitor la anunțarea în căutare internațională în vederea localizării Olgăi Bondarciuc, în vârstă de 44 de ani, care activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, create și conduse de către Vladimir Plahotniuc, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă."

Se arată într-o notă informativă a poliției. Olga Bondarciuc a fost vizată și în raportul Kroll 2 despre frauda bancară, ea fiind unul dintre acționarii Unibank, după ce a împrumutat milioane de lei. A ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center, care era proprietatea lui Plahotniuc. Pe 2 iunie 2020, ea a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc împotriva lui Platon.

OLGA BONDARCIUC, notar: "Toate actele notariale semnate de mine au fost la solicitarea și dictarea lui Plahotniuc și Șor și împotriva intereselor lui Platon, ceea ce, evident, nu este adevărat. Dacă nu o să fac acest lucru, domnul Platon o să mă distrugă."

Bondarciuc spunea atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”. Tot în luna iunie 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care el a fost condamnat la închisoare. Potrivit unui registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte inclusiv la solicitarea lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE