O polițistă a fost hărțuită de șeful ei din motiv că este femeie
Social 12 decembrie 2019, 19:59 | 3234

O femeie, ofițer de poliție, s-a pomenit într-o situație penibilă. Femeia reclamă un comportament inadecvat din partea șefului Inspectoratului de Poliție Telenești, care ar început să o discrediteze, transformând-o în victimă, imediat ce a fost numită șef de secție în același inspectorat. Experții califică situația drept ”hărțuire sexuală”.

Problemele au început în ziua, CÂND femeia polițist a fost numită șef la Secția urmărire penală din cadrul Inspectoratului Telenești. Subalternii erau îndemnați să ignore indicațiile noului șef, să răspândească informații ofensatoare despre statutul matrimonial și viața privată a acesteia. Când superiorul i-a spus fără ocolișuri că vrea în funcția respectivă un bărbat, nu o femeie, răbdarea s-a terminat. Polițista a depus o plângere la Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

La finele lunii noiembrie, instanța a recunoscut vina șefului inspectoratului de poliție Telenești și l-a amendat cu 10 mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în cadrul Inspectoratului General de Poliție sau în cadrul subdiviziunilor acestuia pe un termen de șase luni. Potrivit Carolinei Bagrin, astfel de incidente sunt generate de prejudecăți și stereotipuri. Problemele pornesc în familie, unde este un deficit de educație.

Pornind de la aceste stări de lucruri, femeile hărțuite sunt încurajate să depună plângere la instituțiile competente și să-și anunțe colegii despre astfel de acțiuni din partea superiorilor.

Dar pentru a veni și a invoca în fața autorităților faptul că ai fost hărțuit trebuie să deții probe, a precizat Carolina Bagrin.

Unele femei spun că un asemenea lucru este inadmisibil la locul de muncă, iar persoanele vinovate trebuie denunțate cât mai urgent.

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a recomandat Inspectoratului General de Poliție să facă un studiu prin care să fie analizate aspectele de gender în activitatea polițienească, aceste stereotipuri fiind în măsură să lezeze demnitatea umană și să stagneze creșterea în carieră a femeilor, care își desfășoară activitatea în acest domeniu. Noi am încercat să vorbim cu fostul șef al Inspectoratului de poliție Telenești, dar nu este abordabil, deocamdată. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie