Fii sănătos, fii solidar // Ediție specială din 04.03.2022

În Republica Moldova au fost internate mai multe persoane rănite în războiul din Ucraina. Astfel, primii trei răniți, toți cetățeni străini, au fost salvați de medicii de la Institutul de Medicină Urgentă din capitală. Este vorba despre două persoane de origine azeră, aduse în Republica Moldova prin intermediul misiunilor diplomatice și o refugiată din Kiev de origine georgiană.

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "Încă începand cu ata de 25 pană în prezent în cadrul departamentului de primire urgențe au fost asistați și examinați 36 de pacienți dintre care 12 au fost internați, pentru diverse servicii medicale, inclusiv chirurgicale, din acești 12 pacienți internați, 3 au fost cu răni armă de foc, acești 3 pacienți au fost operați, acum se găsesc în stare bună, viața lor este în afara pericolului."

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "Persoanele rănite au venit prin intermediul prin organizațiile neguvernamentale, iar 2 persoane au venit prin intermediul Ambasadei Azeirbajdanului din RM, care ne-au confirmat că există 2 pacienți răniți în cadrul Ambasadei, noi i-am preluat și i-am operat."

În prezent, rămân internați în spitale zeci de cetățeni ucraineni, fugiți din calea bombardamentelor. Majoritatea au probleme respiratorii, iar mulți dintre adulți se plâng de afecțiuni neurologice și traumatisme.

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "De obicei acestea sunt traumatisme sau entorse, diverse contuzii legate de mersul pe jos, legate de traume habituale. Nu sunt traumatisme periculoase care ar putea pune în pericol viața acestor pacienți."

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "Institutul de Medicină Urgentă este predispus 24 din 24 , 7 zile pe săptămană să preia orice tip de pacient care are nevoie de asistență medicală și suntem antrenați în această activitate fără nicio reținere."

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "Noi avem în cadrul IMU 650 de paturi pe rezerve în secții și în jur de 100 de paturi în terapii intensive care pot fi puse la dispoziția refugiaților."

Mai multe spitale din Chişinău oferă servicii medicale de urgenţă, în regim gratuit, tuturor refugiaţilor din Ucraina.

MIHAIL CIOCANU, Director, Institutul de Medicină Urgentă: "Cheltuielile în conformitate cu demersul pe care l-am prmit de la M Sănătății vor fi suportate de CNAM și de către bugetul de stat prin intermediul MS."

Opinia ta contează. Comentează!