Estonia le-a devenit a doua casă
Social 9 aprilie 2024, 20:07 | 332

Fostele republici sovietice, Estonia, Lituania și Letonia, au avansat spectaculos odată cu integrarea în Uniunea Europeană, fiind un model de prosperitate. Cele trei țări baltice sunt acum ca un magnet pentru investitori. Toți se bucură de stabilitatea economică - și băștinași, și cei care au venit aici de mult timp. Echipa noastră de filmare i-a întâlnit în orașul Tallinn pe câțiva basarabeni, care au ales să rămână în Estonia pentru totdeauna.

Alexandru Ichim este instrumentist. Bărbatul locuiește în Estonia de 24 de ani. A venit aici cu patru ani înainte ca cele trei republici fost sovietice să fie integrate în Uniunea Europeană.

ALEXANDRU ICHIM, moldovean stabilit în Estonia: "S-au început și investițiile, investiții totale în toate domeniile, drum, case, s-au schimbat foarte multe din 2000 până în 2024."

În scurt timp, Estonia a devenit, alături de Letonia și Lituania, țară atractivă pentru companiile mari.

VICTOR STRATAN, moldovean stabilit în Estonia: "Schimbările din martie 2019 pe care le-am observat au fost enorme, începând de la drumuri făcute, infrastructura dezvoltată, companiile noi care au venit în Tallinn, investitorii externi și investițiile majore în infrastructură, începând cu pistele pentru bicicliști și terminând cu drumuri, străzi."

Ana Ichim este profesoară, predă limba română copiilor moldovenilor stabiliți în Tallinn. Deseori, femeia face comparația între Chișinău și Tallinn.

ANA ICHIM, moldoveancă stabilită în Estonia: "Traficul este foarte bine fluidizat, dacă în Chișinău, când eram pierdeam mulți nervi, multă energie, era mai mult un fel de cursă de supraviețuire în fiecare zi, luând același microbuz sau cu propria mașină. Aici în Tallinn e atât de simplu, încât, sincer, prefer să merg cu transportul public decât cu mașina."

Chiar dacă Estonia le-a devenit casă între timp, moldovenii vin la baștină cel puțin odată pe an.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie