Cei trei judecători care au decis strămutarea cauzei Șor vor fi examinați de Inspecția Judiciară
Justiţie 21 septembrie 2021, 16:33 | 1061

Trei judecători, care au decis strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău, ar putea fi examinați de Inspecția Judiciară și de Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță că va depune o sesizare privind conduita celor trei magistrați. Ședința de judecată a dosarului Șor urma să fie astăzi, însă a fost din nou amânată.

Potrivit ministrului Sergiu Litvinenco, judecătorii Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan au dispus strămutarea cauzei Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău, dosarul aflându-se în faza de finalizare.

SERGIU LITVINENCO, ministru al Justiției: "Precizez că toate cererile de strămutare în care se invocau motive de lipsă a aparențelor de independență, inclusiv determinate de discutarea publică a cauzei, raporturile nepotrivite dintre judecător și unul dintre avocații inculpatului, care aparent au recurs la acte de provocare de strămutare, au fost respinse."

Decizia din 20 august curent, cu privire la strămutarea cauzei Șor, a fost admisă de către membrii completului care a participat la examinarea unor cereri analogice, inclusiv pe data de 4 august, și anterior au susținut soluția de respingere.

SERGIU LITVINENCO, ministru al Justiției: "Câteva zile după inventarea expresiei „existența unei suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul”, adică peste 16 zile, au pronunțat o soluție diametral opusă, care creează confuzii inclusiv un precedent periculos și lipsă de imagine a justiției. Precum am spus, chiar astăzi voi depune această sesizare pentru a analiza conduita și comportamentul acelor judecători."

Potrivit aceleiași decizii, din 20 august, CSJ a dispus menținerea încheierii Curții de Apel Cahul legată de înlocuirea măsurii preventive – eliberarea provizorie sub control judiciar, aplicată față de inculpatul Ilan Şor, cu măsura preventivă – arestul și darea lui în căutare.

Prima ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău, desfășurată săptămâna trecută, după strămutarea dosarului de la Cahul, a fost întreruptă după ce judecătorul Stelian Teleucă a declarat abținere.

Opinia ta contează. Comentează!