Instanțele ar putea să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie confidențialitatea surselor
Social 27 noiembrie 2020, 19:54 | 2687

Instanțele ar putea să-i oblige pe jurnaliști să-și dezvăluie sursele ”în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale și a ordinii publice”. Propunerea este inclusă într-un proiect de lege elaborat de către trei deputați PSRM - Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea. Aceștia spun că vor să combată fenomenul știrilor false, scrie media-azi.md. Experții în domeniu consideră că ideea celor trei deputați socialiști nu face decât să dea totul peste cap ce înseamnă jurnalism.

Potrivit președintelui Centrului Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, inițiativa PSRM este contrară legii cu privire la libertatea de exprimare și a standardelor Curții Europene. Motivând ”securitatea națională” nu este suficient pentru a obliga jurnalistul să își dezvălui confidențialitatea surselor, afirmă Gribincea.

VLADISLAV GRIBINCEA, președinte Centrul Resurse Juridice: "Obligația de divulgare a surselor poate exista doar în situații excepționale și se referă la crime foarte grave, când informația pe care trebuie să o divulge jurnalistul este deosebit de importantă pentru urmărirea penală care se investighează. Fără dreptul de a relata în siguranță informația, nici o sursă nu va prezenta informații jurnaliștilor, iar perdantul va fi cetățeanul de rând.

Juristul Tatiana Puiu susține că, în prezent, sunt suficiente garanții de protecție a confidențialității sursei, stabilite în Legea cu privire la libertatea de exprimare, iar o asemenea inițiativă nu își are rostul. Aparent se dublează normele existente adoptate conform prevederilor Consiliului Europei.

TATIANA PUIU, jurist Freedom House: "La modul practic asta ar înseamnă că ori de câte ori va fi o situație de perturbare a ordinii publice sau a securității naționale, instanța de judecată ar putea să impună sau să oblige jurnalistul să își dezvăluie sursele de informare, ceea ce în opinia mea constituie o măsură nejustificată."

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, consideră că deputații socialiști s-au grăbit să strecoare această inițiativă cu intenția că nu va fi observată.

PETRU MACOVEI, Director executiv al Asociației Presei Independente: "Nu este altceva decât o tâmpenie ieșită din comun, nu vreau să supăr pe nimeni, dar această propunere a trei deputați din partea partidului de guvernământ nu face decât să dea totul peste cap ce înseamnă jurnalism și protecția surselor. Jurnaliștii trebuie să își protejeze sursele, iar pentru asta mulți jurnaliști din toată lumea au stat la pușcărie, refuzând să-și dezvăluie sursele, în pofida hotărârilor judecătorești."

Potrivit legislației actuale, persoana care a distribuit publicului o informaţie obţinută din surse confidenţiale nu poate fi obligată să dezvăluie identitatea acesteia în cadrul unui proces civil sau contravenţional. Modificarea legii este promovată de către deputații PSRM Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea. Proiectul acestora a fost înregistrat în Parlament pe 23 noiembrie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie