Proiectul care permite accesul la conducerea Procuraturii a candidaților cu experiență peste hotare a fost avizat pozitiv
Justiţie 16 noiembrie 2021, 15:32 | 1015

Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a avizat pozitiv noile modificări propuse la Legea cu privire la Procuratură. Proiectul de lege va permite accesul la funcțiile de procuror general și procurori șefi a candidaților, care au obținut experiența necesară în Republica Moldova, dar și peste hotare. Inițiativa legislativă a deputatului Olesea Stamate prevede și alte modificări, care odată aprobate, vor limita mandatul procurorului general interimar la cel mult un an.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Sunt niște modificări de ordin tehnic ce țin de interimatul funcției de procuror general, astfel ca acesta să nu poată fi perpetuat în timp. Se completează aliniatul 17 al articolului 17 cu ”Interimatul funcției de procuror general încetează de drept la data numirii în funcție de către președintele Republicii Moldova a unui procuror general, precum și la data scurgerii termenului maxim de 12 luni de asigurarea interimatului funcției. Dacă după scurgerea termenului maxim de asigurare a interimatului funcției, nu a fost numit un nou procuror general, CSP va selecta și propune președintelui un alt procuror pentru a asigura interimatul”. Deci, la moment, această situație nu este reglementată de lege."

Proiectul de lege prevede instituirea unei comisii de preselecție a candidaților pentru funcțiile de procuror șef al procuraturilor specializate. Deși nu va lua decizia finală în detrimentul CSP, comisia va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților. La etapa de preselecție va fi implicat și un psiholog, care va avea dreptul să formuleze concluzii scrise privind candidații înregistrați.

Olesea Stamate speră că în momentul în care va fi anunțat concursul pentru funcțiile de conducere din cadrul Procuraturii, la acesta vor participa cetățenii Republicii Moldova care activează sau au activat peste hotare. Stamate speră că la concurs vor participa persoane care nu au conexiuni cu grupările de interese din interiorul sistemului de justiție din Republica Moldova, contribuind astfel la combaterea criminalității și corupției.

În august curent, deputații au aprobat legea care prevede evaluarea activității procurorului general, cu posibilitatea de demitere a acestuia. La începutul lunii curente, președintele Maia Sandu a sesizat CSP-ul să inițieze evaluarea performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cercetat penal și plasat în arest la domiciliu.

Opinia ta contează. Comentează!